Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обратът във Вестерос, който няма да видим в „Игра на тронове“

Джордж Мартин е подготвил нещо, което ще подлуди читателите – но то е невъзможно в сериала

Разклоненията между книгите и сериала са вече твърде много. - Обратът във Вестерос, който няма да видим в „Игра на тронове“

Разклоненията между книгите и сериала са вече твърде много.

Джордж Мартин е планирал друг голям сюжетен обрат в своята „Песен за огън и лед“ – но няма да го видим в сериала „Игра на тронове“. В интервю пред IGN писателят заявява, че е решил да продължи с мистериозен разказвачески ход в следващата си книга, „Ветровете на зимата“. За обрата Мартин загатна още миналата година, но тогава не беше напълно убеден дали ще го използва, или не.

„Реших се – коментира писателят в новото интервю. – Дали ще разберете за него? Не знам. То е доста очевидно, защото въвлича двойка герои, един от които е мъртъв в сериала, но не и в книгите. Така че НВО не могат да го направят, понеже убиха персонаж, който аз не съм убивал. Но това не е голяма подсказка, тъй като има около 15 героя, които в „Игра на тронове“ са мъртви, но в книгите са още живи.“

Миналия април Мартин каза пред „Ентъртейнмънт Уийкли“, че е намислил обрат с един от отдавнашните си герои – обрат, който досега не е обмислял.

„Това направо ще подлуди читателите – загатна той, – но го обичам. Още претеглям възможностите дали да го направя, или не. Страхотен обрат! Лесно е да правиш шокиращи или неочаквани неща, но те трябва да израстват от героите, от ситуациите. В противен случай е просто шокиращо заради самия шок. Но тук говоря за нещо, което изглежда много естествено, виждам съвсем ясно как се случва. Когато въвлече трима, четирима герои… всичко се подрежда. Но е нещо, за което не си бях и помислял преди. И не могат да го направят в сериала, защото в него вече – за този конкретен персонаж – са взети решения, които ще попречат на това. В моя случай такива решения не са вземани.“

Разбира се, разклоняването между книгите на Джордж Мартин и сериала „Игра на тронове“ не е нещо ново. Продукцията на НВО вече направи поредица от сюжетни обрати, които не са в романите и ще навлезе в почти изцяло нова територия през задаващия се шести сезон – към събития отвъд описаните в публикуваните до сега пет книги от „Песен за огън и лед“.

През януари Мартин съобщи на читателите си, че въпреки огромните си усилия, няма да успее да завърши „Ветровете на зимата“ навреме за шестия сезон на „Игра на тронове“, който започва на 24 април.

Вижте още: ПОГЛЕД КЪМ „ИГРА НА ТРОНОВЕ“, СЕЗОН 6 (СНИМКИ)

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg