Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Образът на Кристо ще бъде нарисуван на две фасади в София

Предстои да се вземе решение от собствениците на сградата на ул. „Гурко”

Вдясно - Кристо на Насимо на фасадата на Софийската математическа гимназия, вляво - проектът на Дидо Пешев за калкан на ул. „Гурко“.  - Образът на Кристо ще бъде нарисуван на две фасади в София

Вдясно - Кристо на Насимо на фасадата на Софийската математическа гимназия, вляво - проектът на Дидо Пешев за калкан на ул. „Гурко“.

Дни, след като образът на Кристо се появи като графит на фасадата на Софийска математическа гимназия, стана ясно, че още една столична стена ще грейне с образа на най-прочутия по света художник, роден в България. Подготвя се проект да бъде изрисуван калкан на столичната улица „Гурко“ в съседство с Националната филмотека.

Авторът на втория проект – Дидо Пешев от „Bare Hands Society“, всъщност е човекът, пръв дал идеята за почит към Кристо чрез включването му в градската среда, както разказа самият той в пост във Фейсбук. Неговият проект е бил предложен през лятото на 2020 г., но ще бъде осъществен по-късно от другия на сградата на СМГ. Предложението на Пешев е била приета с одобрение от Столична община, която впоследствие е възложила на още един артист подобен проект, изпреварил автора на идеята.

Причината за забавянето е в множеството процедури, през които минава одобрението, обясни пред „Площад Славейков“ Малина Едрева, председател на постоянната Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. Сградата на СМГ е общинска и процедурата е улеснена. От Столична община са предложили на Дидо Пешев да я използва, но, както сам обяснява в изявлението си във Фейсбук художникът, той е държал на локацията на ул. „Ген. Й. В. Гурко“ 38. За нея обаче е необходимо съгласие от съсобствениците, защото сградата е частна. Столична община не може да се намеси в тази процедура, но е готова да даде всички разрешения, които зависят от нея, заяви г-ж Едрева.

Така ликът на Кристо ще бъде на две места в София – ако артистът от „Bare Hands Society“ успее да си осигури съгласие от етажната собственост, увери председателката на комисията за култура към СОС.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах