Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична община плаща по 10 хил. лв. за пейка?

Градското обзавеждане за ремонтираните участъци поръчано на луди цени, установи проучване на в. „Сега“

В градинката „Кристал“ са поставени обикновени пейки на озадачаващи цени: 849 лв. всяка, без ДДС. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Столична община плаща по 10 хил. лв. за пейка?

В градинката „Кристал“ са поставени обикновени пейки на озадачаващи цени: 849 лв. всяка, без ДДС. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В центъра на София в момента текат два ремонта с европейски средства. Би трябвало да се радваме, че поне тази част на столицата ще бъде като нова. Но качеството на свършената работа убива всякакъв предварителен оптимизъм. А сега към безобразното качество се прибавят и озадачаващите цени, които Общината плаща за градското обзавеждане.

В единия от ремонтите с европейски пари „ПСТ Груп“ отговаря за обновлението на градинките до църквата „Св. София“, между Университета и Народното събрание и „Кристал“, както и за площадите „Александър Невски“ (тук влиза и тротоарът на „Московска“, пред кметството) и „Народно събрание“, по което много от емблематичните жълти павета липсват или са изпочупени. Това ще струва 17 888 814 лв. без ДДС.

Състоянието на жълтите павета пред парламента. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

По другия, по-скандален ремонт, работи „Джи Пи Груп“ и той засяга обновлението на части от улиците „Цар Шишман“, „Шести септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (срещу 20 113 417 лв. без ДДС).

Проверка на в. „Сега“ относно течащите ремонти сочи, че от Общината са поръчали градско улично и градинско обзавеждане на цени, сериозно надвишаващи пазарните. Столичани ще се „радват“ на кошчета за боклук по 1000 лв. бройката, и пейки от 10 хиляди лв., съобщава днешният брой на ежедневника. Изумителните суми са от договора с „ПСТ Груп“.

Цената на кошчета за боклук (988 лв.) на Общината би смутила всеки, ако я плащаше от личния си джоб. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Цените за обзавеждане по другия, по-нашумял с „качеството“ на работата си изпълнител, „Джи Пи Груп“, обаче не са достъпни. За разлика от всички подробности по задължителните приложения по техническото изпълнение, ценовите оферти липсват, посочва в. „Сега“.

Любопитна подробност са кошчетата, предлагани от каталозите за 2019 г. на проектантите от „А. Д. А.“ – марка „Адмирал“, с капацитет 85 л., тегло 9,6 кг., от устойчив на студ и вандализъм материал. За 129-те броя кошчета, избрани от „А. Д. А.“, Общината ще плати общо 127 452 лв. (по 988 лв. за брой), а аналогичните, предлагани от фирма „Мева“, се предлагат за по 392 лв. за брой, отбелязва „Сега“.

Най-фрапиращи са цените, които Общината ще плати за 11 пейки, поръчани за района на „Александър Невски“ – 10 218 лв. бройката! Общата им цена е 112 404 лв. без ДДС, съобщава „Сега“. В мострения каталог се посочва, че пейките ще бъдат от гранит, с дървени елементи за сядане.

Вече е известно, че гранитните кубове със страна 40 см, които бяха разположени по „Граф Игнатиев“ – но ще ги махат, са били с единична цена 323 лв. В зоната, ремонтирана от „ПСТ Груп“ с цел предотвратяване на паркирането, са заложени 151 такива блока на обща цена 48 759 лв. По договора с „Джи Пи Груп“ предстои в техните участъци да бъдат поставени 542 такива куба.

Кубчетата в района на „Графа“ все още си стоят. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С абсурдната си цена блести и ламаринен знак за обозначаване на паркомясто за инвалиди. Само ламаринената му част с размери 40/40/60 см. струва 464 лв. без ДДС за бройка.

Предстои да разберем колко ще ни излязат гранитните, така наречени „акулови перки“, които замениха кубовете, а според последната информация от Общината, сега на свой ред те ще бъдат заменени от чугунени колчета – неясно на каква цена.

Отговорът на Столична община: НЕ ПЕЙКИ, А МОНОЛИТИ ЗА СЯДАНЕ СА ПОРЪЧАНИ ПО 10 ХИЛ. ЛВ. ВСЕКИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90