VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Общината укрепва покрива на къщата на Гешов

Красивата сграда е оставена на произвола от настоящия си собственик

Къщата на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 е в окаяно състояние. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom - Общината укрепва покрива на къщата на Гешов

Къщата на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 е в окаяно състояние. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

Столичната община е получила разрешение от прокуратурата да укрепи рушащата се къща на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 в София. Сградата е в окаяно състояние, изоставена от години на произвола от настоящия си собственик. Почти нищо не е останало от някогашната ѝ хубост, обитавана от дипломата Иван Гешов, посветил кариерата си на освободителните и обединителните борби на българите.  

Новината бе съобщена на заседание на Столичния общински съвет. След многократни сигнали на зам.-кмета Тодор Чобанов до прокуратурата да принуди собственика на имота „Артемида БСИ“, дотук общината е получавала само препоръки да наложи глоба на собственика, всяка от които е била обжалвана. Сега вече имат разрешение да укрепят сградата.

Изготвен е проект за укрепване със стоманени елементи, ще бъде изграден временен метален покрив на къщата. Изпълнението ще започне веднага, щом проектът бъде одобрен от НИНКН. Парите по укрепването на сградата ще бъдат изискани от недобросъвестния собственик.

Иван Стефанов Гешов е български политик, член на Народната партия, от прочутия род Гешови. Братовчед е на премиера и виден държавник Иван Евстратиев Гешов. Роден е през 1854 г. в Пловдив. Баща му, най-малкият от братята Гешови – Стефан, е един от основателите на фамилната Търговско-банкерска къща „Братя Гешови“, работеща във Виена, Цариград и Манчестър. Завършил е „Робърт колеж“ в Цариград, следвал в „Оуенс колидж“ в Манчестър. Кмет е на Пловдив (1879), депутат в Областното събрание и председател на Постоянния комитет на Източна Румелия (1884 – 1885). Дипломатически агент и пълномощен министър в Париж (1897 – 1901), Цариград (1901 – 1903, 1906 – 1909, 1914 – 1919), Виена (1904 – 1906), Берлин (1910 – 1913), Берн (1919 – 1920).

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС