Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Общото количество коронавирус в света е колкото чаена лъжичка

Австралийски математик комедиант пресметна числеността на „вражеската армия”

Частицата SARS-CoV-2 има диаметър 150 nm. Илюстрация: CDC/Уикипедия - Общото количество коронавирус в света е колкото чаена лъжичка

Частицата SARS-CoV-2 има диаметър 150 nm. Илюстрация: CDC/Уикипедия

Коронавирусът, разпространен в целия свят, е с количество, което може да се побере в една чаена лъжичка, твърди австралийският математик и статистик Мат Паркър.

Освен учен, Паркър е и автор на комедийно шоу, в което представя забавни изчисления и научни факти. На база на статистически данни, свързани с коронавируса, математикът-комедиант направи сензационно изчисление, което публикува в своя Туитър акаунт.

Според него при 4,2 млн. текущи инфекции в света и при среден брой от 400 хил. вирусни частици на мл в 2 л течност у всеки човек, общата сума на вирусните частици е 3 360 000 000 000 000. Частицата SARS-CoV-2 има диаметър 150 nm и се натрупва в сфери със 74% наситеност. Това означава, че всички налични в момента вирусни частици в света могат да се поберат в общо 8 мл течност, тоест – колкото една чаена лъжичка.

Математикът пояснява, че размерът на вируса е извънредно малък, независимо от способността му да разрушава множество по-големи от него клетки.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg