Общото количество коронавирус в света е колкото чаена лъжичка

Австралийски математик комедиант пресметна числеността на „вражеската армия”

Частицата SARS-CoV-2 има диаметър 150 nm. Илюстрация: CDC/Уикипедия - Общото количество коронавирус в света е колкото чаена лъжичка

Частицата SARS-CoV-2 има диаметър 150 nm. Илюстрация: CDC/Уикипедия

Коронавирусът, разпространен в целия свят, е с количество, което може да се побере в една чаена лъжичка, твърди австралийският математик и статистик Мат Паркър.

Освен учен, Паркър е и автор на комедийно шоу, в което представя забавни изчисления и научни факти. На база на статистически данни, свързани с коронавируса, математикът-комедиант направи сензационно изчисление, което публикува в своя Туитър акаунт.

Според него при 4,2 млн. текущи инфекции в света и при среден брой от 400 хил. вирусни частици на мл в 2 л течност у всеки човек, общата сума на вирусните частици е 3 360 000 000 000 000. Частицата SARS-CoV-2 има диаметър 150 nm и се натрупва в сфери със 74% наситеност. Това означава, че всички налични в момента вирусни частици в света могат да се поберат в общо 8 мл течност, тоест – колкото една чаена лъжичка.

Математикът пояснява, че размерът на вируса е извънредно малък, независимо от способността му да разрушава множество по-големи от него клетки.

 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах