POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обувки и неотворено шампанско в триизмерна реконструкция на „Титаник“

Корабът сканиран в цялост, за да бъде запазен в дигиталното пространство (видео)

Триизмерната реконструкция е създадена от над 700 хил. снимки. Изображение: Atlantic Productions/Magellan - Обувки и неотворено шампанско в триизмерна реконструкция на „Титаник“

Триизмерната реконструкция е създадена от над 700 хил. снимки. Изображение: Atlantic Productions/Magellan

Най-известният потънал кораб в историята е представен по нов и неочакван начин, съобщава Би Би Си. „Титаник“, който лежи на дъното на Атлантическия океан 3800 метра под повърхността, е бил сканиран и пренесен в дигиталното пространство. Това позволява детайлна 3D обиколка на огромния кораб така, сякаш е представен на сушата и водата се е отекла от него.

„Титаник“ потъва през 1912 г., сблъсквайки се с айсберг по маршрута Саутхемптън-Ню Йорк. Загиват над 1500 души. Историята е позната, надеждата е, че 3D мапингът ще разкрие нова информация за едно от най-трагичните корабокрушения, случили се някога.

На мястото на огромния кратер вдясно се е намирало стълбище. Изображение: Atlantic Productions/Magellan

Разбира се, „Титаник“ е многократно изследван от откриването на останките през 1985 г. насам. Големината на кораба и дълбочината, на която се намира, не позволяват той да бъде представен в цялост. Злощастният лайнер лежи разцепен на две, частите му са разположени на около 800 метра една от друга.

Корабът е представен в забележителни детайли. Изображение: Atlantic Productions/Magellan

Сканирането на кораба започва през лятото на 2022 г. от „Magellan Ltd“ и „Atlantic Productions“, които снимат документален филм за целия процес. Камерите на двете компании прекарват под водата над 200 часа и заснемат над 700 хил. кадъра от всеки ъгъл, които след това помагат за създаването на триизмерната реконструкция. Двете части на „Титаник“ са заобиколени от огромно поле, в което лежат не само орнаментирани метални части от кораба, но и десетки обувки, неотворени бутилки с шампанско и други вещи, свидетели на трагичния инцидент.

Сканираният кораб ще бъде интересен не само за обикновените хора, но и ще помогне на учените – докато оригиналът му лежи разяждан от микроби и ръжда на океанското дъно, триизмерната реконструкция е документирала дори най-дребните детайли и позволява на експертите да изследват кораба, без да се налага да се гмуркат в Атлантическия океан.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg