Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Обвинения в плагиатство около новия роман на Гузел Яхина

Историк твърди, че романът „Ешалон към Самарканд” е изграден върху негови публикации в интернет

Писателката Гузел Яхина. Снимка: Страница на Яхина във Фейсбук - Обвинения в плагиатство около новия роман на Гузел Яхина

Писателката Гузел Яхина. Снимка: Страница на Яхина във Фейсбук

Авторката Гузел Яхина, позната на българските читатели с дебютния си роман „Зулейха отваря очи“, е във фокуса на обвинения в плагиатство, идващи от историка Григорий Циденков.

В пост в социалните мрежи Циденков е заявил, че писателката, която спечели националните литературни награди „Голямата книга“, „Ясная поляна“ и „Книга на годината“, както и наградата „Сирано“ на френското издание „Le Courrier de Russie“, е изградила новия си роман „Ешалон към Самарканд” върху публикации от неговия блог, като е заимствала не само сюжета, но и герои от негови наброски за сценарий.

Романът на Яхина е посветен на едно от най-трагичните събития в руската история на ХХ в. – гладът в Поволжието, в окупираните от болшевиките територии през 1921 – 1922 г., десетилетие преди известния Гладомор в Украйна. Жертвите на глада в Поволжието са над 5 милиона души.

Историкът Циденков в поста си и в изявления за руски медии като „Газета“ твърди, че не е чел целия роман, но от интервюта на Яхина е стигнал до извода, че тя е изградила книгата си върху извадки от негови публикации. Освен това я обвинява в анахронизъм, като твърди, че да се говори за глад в Поволжието през 1923 г. е все едно да се говори за обсадата на Ленинград през 1945 г.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Гузел Яхина отговори публично на обвиненията. Също във Фейсбук тя публикува пространен отговор по всички твърдения на Циденков, като ги нарече „клевета“. Яхина разказа и с колко първоизточника на историята се е запознала – 10 мемоарни книги, една докторска дисертация, една книга по психология на аутизма и годишните течения на списание „Червена Татария“ през 20-те години на ХХ век. Яхина настоява историкът да посочи точно какво е „откраднала“ от него, но изразява съмнения, че това може да бъде направено от човек, който не е чел романа.

Спорът продължава с реплика на Циденков пред „Газета“, в която той не се отказва от обвиненията си:

„В практиката често се случва студентите да предадат халтурни работи. Преподавателят посочва грешката и я връща за оправяне. Бих искал да видя същото и в този случай. Но разбирам, че и издателството е вложило голяма сума в книгата. Аз не обвинявам издателството, то е повярвало на автора“.

Циденков допълва, че засега не възнамерява да се обръща към съда, но не е сигурен дали няма да предприеме подобен ход в бъдеще.

Гузел Яхина стана любима на българските читатели още с първия си роман „Зулейха отваря очи“ за разкулачването в социалистическа Русия. През юни предстои да излезе на български и вторият ѝ роман – „Деца мои“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах