VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обвинения в плагиатство около новия роман на Гузел Яхина

Историк твърди, че романът „Ешалон към Самарканд” е изграден върху негови публикации в интернет

Писателката Гузел Яхина. Снимка: Страница на Яхина във Фейсбук - Обвинения в плагиатство около новия роман на Гузел Яхина

Писателката Гузел Яхина. Снимка: Страница на Яхина във Фейсбук

Авторката Гузел Яхина, позната на българските читатели с дебютния си роман „Зулейха отваря очи“, е във фокуса на обвинения в плагиатство, идващи от историка Григорий Циденков.

В пост в социалните мрежи Циденков е заявил, че писателката, която спечели националните литературни награди „Голямата книга“, „Ясная поляна“ и „Книга на годината“, както и наградата „Сирано“ на френското издание „Le Courrier de Russie“, е изградила новия си роман „Ешалон към Самарканд” върху публикации от неговия блог, като е заимствала не само сюжета, но и герои от негови наброски за сценарий.

Романът на Яхина е посветен на едно от най-трагичните събития в руската история на ХХ в. – гладът в Поволжието, в окупираните от болшевиките територии през 1921 – 1922 г., десетилетие преди известния Гладомор в Украйна. Жертвите на глада в Поволжието са над 5 милиона души.

Историкът Циденков в поста си и в изявления за руски медии като „Газета“ твърди, че не е чел целия роман, но от интервюта на Яхина е стигнал до извода, че тя е изградила книгата си върху извадки от негови публикации. Освен това я обвинява в анахронизъм, като твърди, че да се говори за глад в Поволжието през 1923 г. е все едно да се говори за обсадата на Ленинград през 1945 г.

Гузел Яхина отговори публично на обвиненията. Също във Фейсбук тя публикува пространен отговор по всички твърдения на Циденков, като ги нарече „клевета“. Яхина разказа и с колко първоизточника на историята се е запознала – 10 мемоарни книги, една докторска дисертация, една книга по психология на аутизма и годишните течения на списание „Червена Татария“ през 20-те години на ХХ век. Яхина настоява историкът да посочи точно какво е „откраднала“ от него, но изразява съмнения, че това може да бъде направено от човек, който не е чел романа.

Спорът продължава с реплика на Циденков пред „Газета“, в която той не се отказва от обвиненията си:

„В практиката често се случва студентите да предадат халтурни работи. Преподавателят посочва грешката и я връща за оправяне. Бих искал да видя същото и в този случай. Но разбирам, че и издателството е вложило голяма сума в книгата. Аз не обвинявам издателството, то е повярвало на автора“.

Циденков допълва, че засега не възнамерява да се обръща към съда, но не е сигурен дали няма да предприеме подобен ход в бъдеще.

Гузел Яхина стана любима на българските читатели още с първия си роман „Зулейха отваря очи“ за разкулачването в социалистическа Русия. През юни предстои да излезе на български и вторият ѝ роман – „Деца мои“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg