Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

До 5 г. затвор за главния архитект на Пловдив заради Тютюневия склад

Открити са множество „фрапантни нарушения“, пред съда ще отговаря и собственикът на сградата Георги Бранеков

В началото на март, по време на дългата поредица от почивни дни покрай националния празник 3 март, Пловдив осъмна без една от най-запомнящите се свои сгради – старият тютюнев склад на улица „Одрин“. Снимка: БГНЕС - До 5 г. затвор за главния архитект на Пловдив заради Тютюневия склад

В началото на март, по време на дългата поредица от почивни дни покрай националния празник 3 март, Пловдив осъмна без една от най-запомнящите се свои сгради – старият тютюнев склад на улица „Одрин“. Снимка: БГНЕС

Главният архитект на Пловдив Румен Русев и управителят на фирма „Одрин 8“ Георги Бранеков са с повдигнати обвинения заради съборения през месец март тютюнев склад в града. Според прокуратурата срутването на емблематичното здание, което е паметник на културата, е станало чрез фалшификация на документи – открити са и множество „фрапантни нарушения“.

Предвиденото наказание за престъпленията, за които Русев и Бранеков са обвинени, предвиждат затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 до 15 хиляди лева. За използването на преправен официален документ, за което е обвинен Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

Според прокуратурата архитект Румен Русев е извършил близо 30 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване. Така и той е допуснал незаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – групов паметник на културата Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.

Главният архитект на Пловдив е издал заповеди вместо кмета на общината и без за тези заповеди да са били налични задължителните съгласувания и разрешения. Той е издал две разрешения за строеж на частната фирма за строителството на „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” при пълна липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред и без съгласуване с Министерството на културата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: РУИНИ НА МЯСТОТО, ВДЪХНОВИЛО ДИМИТЪР ДИМОВ ЗА „ТЮТЮН“

Организаторът на схемата обаче е Бранеков, разбираме от съобщението на държавното обвинение. При претърсване в дома му е намерено преправено удостоверение от Министерството на културата, с което складът е обявен за културна ценност. На мястото на действителния текст е написано, че сградата е „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в гр. Пловдив“ и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”.

По делото е добавена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове. Тези практики продължават да се разследват, добавят още от прокуратурата.

В началото на март, по време на дългата поредица от почивни дни покрай националния празник 3 март, Пловдив осъмна без една от най-запомнящите се свои сгради – старият тютюнев склад на улица „Одрин“.

Зданието пустее от години, било е продадено преди години на частни лица. И в една неделя строителна бригада се зае да го заличи от картата на Пловдив, уж след получено разрешение от Общината.

Вижте още: ЗАПОВЕД ЗА 100% ВЪЗСТАНОВКА НА ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД. ДО ЕДНА ГОДИНА

Малко по-късно министърът на културата Вежди Рашидов разпореди складът да бъде възстановен от собствениците във вида преди разрушаването му, с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Даденият срок е една година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах