Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обвиненията срещу Джефри Ръш – за секстормоз на сцената

Твърди се, че актьорът се държал перверзно със своя колежка, докато репетирали „Крал Лир“

Актьорът Джефри Ръш на влизане в съда в Сидни, Австралия, в началото на юли тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обвиненията срещу Джефри Ръш – за секстормоз на сцената

Актьорът Джефри Ръш на влизане в съда в Сидни, Австралия, в началото на юли тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джефри Ръш симулирал „опиване и галене“ на актрисата Ерин Джийн Норвил, основна фигура в делото за клевета, заведено от актьора срещу „Сидни дейли телеграф“. Това се твърди в документите, представени от австралийския вестник в съда. Ръш съди медията и журналиста Джонатан Морън за статия, в която се твърди, че актьорът се държал хищнически и като „перверзник“ по време на продукцията  „Крал Лир“ в Сидни, пише „Гардиън“. Делото ще се проведе през октомври.

Ръш категорично отрече твърденията някога да се е държал неподходящо с Норвил на сцената на „Сидни тиатър къмпани”.

Вижте още: ДЖЕФРИ РЪШ ЖИВЕЕЛ КАТО „ЗАТВОРНИК“, ЗАВЕДЕ ДЕЛО ЗА ОКЛЕВЕТЯВАНЕ

Документите по делото описват няколко случая, в които поведението на актьора е определено като „перверзно” и като „сексуално хищнически“. В един от тях са дадени подробности какво точно се случило, когато актьорите репетирали „Крал Лир“. Норвил била избрана за ролята на Корделия, дъщерята на крал Лир. Ръш и актрисата репетирали сцена от пиесата пред актьорския състав и членове от екипа на продукцията, когато Ръш симулирал, че опипва Норвил, докато и двамата били на сцената. В този момент Корделия лежала мъртва на земята, докато баща ѝ тъгувал над нея.

В документите по делото се твърди, че в тази сцена обикновено Ръш докосва актрисата „по лицето и ръката“, „както би направил тъгуващият баща“, но когато Норвил отворила очите си, защото чула смях от публиката, видяла как Ръш „рее ръцете си над тялото ѝ, имитирайки, че докосва и гали горната част на торса ѝ“. Актьорът „правил движения във въздуха с две ръце със свити длани, като имал намерение и всъщност симулирал, че опипва и гали гърдите на Норвил“, се твърди в документите, представени в съда.

Целта на Ръш била да се подиграе с актрисата, възползвайки се от нейното уязвимо състояние, като „се държал по начин, по който само перверзник би се държал“, се казва в обвинението на „Сидни дейли телеграф“.

В защитата на вестника се твърди още, че режисьорът на постановката Нийл Армфийлд говорил с Ръш и го инструктирал да направи сцената „по-бащинска”, тъй като според него била „гадна и неясна”.

Към обвиненията срещу актьора е включено и докосване на кръста на Норвил под ризата ѝ и писането на съобщение, пратено шест месеца след приключване на работата по „Крал Лир”, където той казва, че мисли за нея „повече, отколкото е социално приемливо“.

Адвокатите на актьора настояват документите да бъдат игнорирани от съда, тъй като някои от обвиненията не са прецизирани и рязко се различават от твърдения, изложени във вестника по-рано.

Предишната защита на вестника била отхвърлена от съдията, защото била „неясна и непрецизирана”, съобщава „Гардиън“. Изготвянето на нова отнело седем седмици, което забавило разглеждането на случая. Адвокатите на Ръш твърдят, че ще търсят обезщетения за протакането.

„Господин Ръш страда от продължителна травма заради съдебния процес и обвиненията, така че закъснението от седем седмици може би не е от значение за News Limited (собствениците на вестника – бел. ред.), но е от голямо значение за него“, каза адвокатът на актьора в съда миналата седмица.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg