Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Обвинител на Кевин Спейси отказа да свидетелства по делото за секстормоз

Младежът твърди, че е изгубил телефона с есемесите, които пращал, докато актьорът го опипвал

Кевин Спейси по време на едно от изслушванията в съда в Нантъкет, Масачузетс, през януари тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обвинител на Кевин Спейси отказа да свидетелства по делото за секстормоз

Кевин Спейси по време на едно от изслушванията в съда в Нантъкет, Масачузетс, през януари тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Младежът, който обвини Кевин Спейси в нежелано опипване в бар в Масачузетс през 2016 г., отказа да свидетелства пред съда на 8 юли. Това стана, след като ищецът бе подложен на разпит от адвоката на актьора, който смята, че внесените в съда доказателства са били подменени, пише „Холивуд Рипортър“.

Във въпросната нощ на 2016 г. младият мъж бил на смяна в заведението в Нантъкет, в което работи, и след като приключил работният ден, отишъл да говори със Спейси, за да го помоли за снимка. Актьорът го почерпил с няколко питиета и се опитал да го убеди да тръгне с него, преди да разкопчае панталоните му и да го опипва в продължение на 3 минути.

Обвинителят твърди, че се опитал да отмести ръката на Спейси, но той продължил. Не знаел какво да предприеме. Младежът бил под 21 г. и по американския закон няма право да употребява алкохол. Когато Спейси отишъл до тоалетната, момчето избягало.

Отказът на младия мъж да свидетелства кара съдията по делото да подложи на съмнение твърденията му срещу актьора, чиято кариера бе внезапно прекратена през 2017 г., когато получи обвинение в опит за изнасилване от преди 30 години.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Мъжът от бара в Нантъкет трябваше да бъде подложен на разпит пред съда, след като не е представил на разследването телефона си, използван във въпросната вечер. В него се твърди, че имало съобщения – доказателства за неуместното поведение на актьора, но пред съда обвинителят твърди, че загубил телефона.

Според Алън Джаксън, адвокат на актьора, телефонът не е предоставен на разследването, защото съобщенията, подкрепящи невинността на Спейси, са били изтрити, а на съда са представени екранни снимки, които са лесни за манипулиране.

Вследствие на отказа на мъжа да свидетелства под клетва, адвокатът на Спейси ще поиска от съда да отмени делото, което по думите му е „напълно компрометирано“. Съдията признава, че страната на ищеца ще бъде силно затруднена да задвижи съдебен процес.

На изслушването в понеделник Спейси не бе задължен да присъства.

Отказът на младия мъж да свидетелства идва след като той доброволно изтегли иска си за гражданско дело по същия случай, подаден срещу актьора преди около седмица. Очаква се тази седмица адвокатът на Спейси да подаде молба за отпадане и на настоящото наказателно дело. Засега следващото изслушване по него е насрочено за 31 юли.

Какви са другите обвинения срещу Спейси?

Първото обвинение срещу актьора дойде в края на 2017 г. от актьора Антъни Рап, който твърди, че Спейси се опитал да го изнасили на купон в дома на актьора през 1986 г. Тогава Рап е на 14, а Спейси на 26. След публичността на тази история, Спейси изгуби главната роля в сериала „Къща от карти“, а по-късно сцените с него във филма „Всичките пари на света“ бяха презаснети с друг актьор.

Спейси казва, че не помни нищо от онази вечер, но се извинява, ако се е държал непочтително. Останалите обвинения категорично отрича. А те дойдоха от различни места – няколко човека от лондонския театър „Олд Вик“, където актьорът бе артистичен директор, също разказаха, че Спейси се е държал неуместно. Британската полиция разследва няколко конкретни случая.

През септември 2018-а съдът в Лос Анджелис съобщи, че няма да бъде заведен съдебен процес за сексуално нападение от 1992 г., заради изтеклата давност на престъплението.

На Бъдни вечер 2018 г. Спейси публикува видео, озаглавено „Let Me Be Frank“ (буквален превод: „Нека бъда откровен“, но и заигравка с името на персонажа му от „Къща от карти“). В краткото видео актьорът отново влезе в образа на Франк Ъндъруд и заяви:

Определено няма да платя цената за нещо, което не съм извършил“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3