Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обвинител на Кевин Спейси отказа да свидетелства по делото за секстормоз

Младежът твърди, че е изгубил телефона с есемесите, които пращал, докато актьорът го опипвал

Кевин Спейси по време на едно от изслушванията в съда в Нантъкет, Масачузетс, през януари тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обвинител на Кевин Спейси отказа да свидетелства по делото за секстормоз

Кевин Спейси по време на едно от изслушванията в съда в Нантъкет, Масачузетс, през януари тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Младежът, който обвини Кевин Спейси в нежелано опипване в бар в Масачузетс през 2016 г., отказа да свидетелства пред съда на 8 юли. Това стана, след като ищецът бе подложен на разпит от адвоката на актьора, който смята, че внесените в съда доказателства са били подменени, пише „Холивуд Рипортър“.

Във въпросната нощ на 2016 г. младият мъж бил на смяна в заведението в Нантъкет, в което работи, и след като приключил работният ден, отишъл да говори със Спейси, за да го помоли за снимка. Актьорът го почерпил с няколко питиета и се опитал да го убеди да тръгне с него, преди да разкопчае панталоните му и да го опипва в продължение на 3 минути.

Обвинителят твърди, че се опитал да отмести ръката на Спейси, но той продължил. Не знаел какво да предприеме. Младежът бил под 21 г. и по американския закон няма право да употребява алкохол. Когато Спейси отишъл до тоалетната, момчето избягало.

Отказът на младия мъж да свидетелства кара съдията по делото да подложи на съмнение твърденията му срещу актьора, чиято кариера бе внезапно прекратена през 2017 г., когато получи обвинение в опит за изнасилване от преди 30 години.

Мъжът от бара в Нантъкет трябваше да бъде подложен на разпит пред съда, след като не е представил на разследването телефона си, използван във въпросната вечер. В него се твърди, че имало съобщения – доказателства за неуместното поведение на актьора, но пред съда обвинителят твърди, че загубил телефона.

Според Алън Джаксън, адвокат на актьора, телефонът не е предоставен на разследването, защото съобщенията, подкрепящи невинността на Спейси, са били изтрити, а на съда са представени екранни снимки, които са лесни за манипулиране.

Вследствие на отказа на мъжа да свидетелства под клетва, адвокатът на Спейси ще поиска от съда да отмени делото, което по думите му е „напълно компрометирано“. Съдията признава, че страната на ищеца ще бъде силно затруднена да задвижи съдебен процес.

На изслушването в понеделник Спейси не бе задължен да присъства.

Отказът на младия мъж да свидетелства идва след като той доброволно изтегли иска си за гражданско дело по същия случай, подаден срещу актьора преди около седмица. Очаква се тази седмица адвокатът на Спейси да подаде молба за отпадане и на настоящото наказателно дело. Засега следващото изслушване по него е насрочено за 31 юли.

Какви са другите обвинения срещу Спейси?

Първото обвинение срещу актьора дойде в края на 2017 г. от актьора Антъни Рап, който твърди, че Спейси се опитал да го изнасили на купон в дома на актьора през 1986 г. Тогава Рап е на 14, а Спейси на 26. След публичността на тази история, Спейси изгуби главната роля в сериала „Къща от карти“, а по-късно сцените с него във филма „Всичките пари на света“ бяха презаснети с друг актьор.

Спейси казва, че не помни нищо от онази вечер, но се извинява, ако се е държал непочтително. Останалите обвинения категорично отрича. А те дойдоха от различни места – няколко човека от лондонския театър „Олд Вик“, където актьорът бе артистичен директор, също разказаха, че Спейси се е държал неуместно. Британската полиция разследва няколко конкретни случая.

През септември 2018-а съдът в Лос Анджелис съобщи, че няма да бъде заведен съдебен процес за сексуално нападение от 1992 г., заради изтеклата давност на престъплението.

На Бъдни вечер 2018 г. Спейси публикува видео, озаглавено „Let Me Be Frank“ (буквален превод: „Нека бъда откровен“, но и заигравка с името на персонажа му от „Къща от карти“). В краткото видео актьорът отново влезе в образа на Франк Ъндъруд и заяви:

Определено няма да платя цената за нещо, което не съм извършил“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС