Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обяснението на Георги Господинов за ранния Недко Солаков

Писателят с текст за изложба на художника в пловдивската галерия „Сариев“

Недко Солаков, „Стрелбище“, 1979-80, маслени бои върху платно, 65х100 см. Репродукция: Галерия „Сариев“ - Обяснението на Георги Господинов за ранния Недко Солаков

Недко Солаков, „Стрелбище“, 1979-80, маслени бои върху платно, 65х100 см. Репродукция: Галерия „Сариев“

Как един прочут писател разглежда ранните опити в изкуството на един прочут художник ще представи пловдивската галерия „Сариев“. Георги Господинов е автор на текста към изложбата „(почти) Картини“ с произведения от младежките години на Недко Солаков. Откриването е на 6 септември.

Непоказваните пред публика досега живописни творби са създадени от Солаков от 1977-а до 1981 г., по време на студентските му години в Националната художествена академия, където следва в специалността „Стенопис“. Всяко от осемте избрани произведения е свързано с определени спомени от този период, които авторът ще разкаже с написани на ръка истории върху стените на галерията.

В текста към изложбата Георги Господинов отбелязва, че „да извадиш най-ранните си картини, неподписани и непоказвани досега, е осмеляване, което малцина могат да проявят. То е като да поканиш гости в някогашната си младежка стая, която още пази тогавашния хаос и тайни. Но в това е и големият шанс за нас като публика. Недко ни се е доверил и допуснал много близо в това твърде лично пространство на началата, преди опитността да е заличила колебанията“.

Писателят споделя впечатленията си от образите в картините: „дремещите във влака, съсипани от умора рицари на всекидневието“, „надничащото през вратата призрачно лице на хазайката в младежката квартира“, образът на дете, което се люлее в „някаква изначална сребристо-сива празнота“, стрелбището на детството, „с което всеки от нас има своя лична история – най-често историята на мечтаното и отказаното“.

„Тази изложба ни показва не само посоките, по които ще върви оттук насетне художникът, но и нещо също така важно – посоките, които ще изостави – пише Георги Господинов. – И ще видим как Недко Солаков отива нататък, минава на други нива. Ще остане ръката, историите, състоянията, които тръгват оттук. И онова особено вълнение, че сме присъствали на нещо много лично, връщащо ни в началото на собствения ни почти живот.“

Изложбата „(почти) Картини“ може да бъде разгледана от 6 септември до 25 октомври в галерия „Сариев“, Пловдив. Откриването е на 6 септември от 18,30 ч. в присъствието на художника.

Експозицията ще може да бъде разгледана и в рамките на „НОЩ/Пловдив 2019“ (13 – 15 септември).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах