Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

И подготовката за Олимпийските игри в Токио продължава

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмовият фестивал в Кан, който трябва да започне на 12 май, ще бъде отменен единствено ако пандемията от коронавирус се влоши, каза президентът на форума Пиер Лескюр.

Оставаме разумно оптимистични в надеждата си, че пикът на епидемията ще бъде достигнат в края на март и през април ще дишаме малко по-леко – казва Лескюр пред „Фигаро“. – Но няма и да се самозабравяме. Ако ситуацията се влоши, ще отложим фестивала.

На 8 март френското правителство забрани провеждането на мероприятия в страната с повече от хиляда души. Очаква се, че голямото филмово събитие ще привлече поне 40 хил. посетители. В понеделник в изявление от говорителя на форума стана ясно, че екипът си работи по план и надеждите са, че заразата няма да попречи на графика им.

Вижте още: ФЕСТИВАЛЪТ В КАН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ, ВЪПРЕКИ КОРОНАВИРУСА

Малко след това изявление „Варайъти“ разкри, че фестивалът не предлага на участниците си обезщетение, включващо епидемии и пандемии, защото самите организатори са отказали да го включат в договора. В отговор Лескюр обясни пред „Фигаро“, че в случай на отлагане на форума обезщетението ще покрие 2 млн. евро от общия бюджет на фестивала, който е 32 млн., а статията в списанието определи като „глупости“.

Финансирането на фестивала в Кан се осигурява основно от корпоративни спонсори и публични средства и според Лескюр липсата на застраховка на събитието „няма значение“.

Не е необходимо да бъдат отменени Олимпийските игри в Токио през 2020-а, смята изпълнителният им директор Йоширо Мори. Началото е на 24 юли и екипът продължава да работи по график, въпреки настояването на някои членове на управата спортното състезание да се отложи с няколко месеца заради рязкото влошаване на ситуацията в някои държави. На 12 март представители на Международния олимпийски комитет ще се съберат в  Гърция, за да наблюдават паленето на факла с вечния огън. За пръв път церемонията ще протече без публика. Факлата ще обиколи 37 гръцки града за 8 дни, а след това ще пътува до Япония, където ще мине през 47 префектури за 121 дни, преди да пристигне за откриващата церемония на 24 юли.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах