Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

И подготовката за Олимпийските игри в Токио продължава

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмовият фестивал в Кан, който трябва да започне на 12 май, ще бъде отменен единствено ако пандемията от коронавирус се влоши, каза президентът на форума Пиер Лескюр.

Оставаме разумно оптимистични в надеждата си, че пикът на епидемията ще бъде достигнат в края на март и през април ще дишаме малко по-леко – казва Лескюр пред „Фигаро“. – Но няма и да се самозабравяме. Ако ситуацията се влоши, ще отложим фестивала.

На 8 март френското правителство забрани провеждането на мероприятия в страната с повече от хиляда души. Очаква се, че голямото филмово събитие ще привлече поне 40 хил. посетители. В понеделник в изявление от говорителя на форума стана ясно, че екипът си работи по план и надеждите са, че заразата няма да попречи на графика им.

Вижте още: ФЕСТИВАЛЪТ В КАН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ, ВЪПРЕКИ КОРОНАВИРУСА

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Малко след това изявление „Варайъти“ разкри, че фестивалът не предлага на участниците си обезщетение, включващо епидемии и пандемии, защото самите организатори са отказали да го включат в договора. В отговор Лескюр обясни пред „Фигаро“, че в случай на отлагане на форума обезщетението ще покрие 2 млн. евро от общия бюджет на фестивала, който е 32 млн., а статията в списанието определи като „глупости“.

Финансирането на фестивала в Кан се осигурява основно от корпоративни спонсори и публични средства и според Лескюр липсата на застраховка на събитието „няма значение“.

Не е необходимо да бъдат отменени Олимпийските игри в Токио през 2020-а, смята изпълнителният им директор Йоширо Мори. Началото е на 24 юли и екипът продължава да работи по график, въпреки настояването на някои членове на управата спортното състезание да се отложи с няколко месеца заради рязкото влошаване на ситуацията в някои държави. На 12 март представители на Международния олимпийски комитет ще се съберат в  Гърция, за да наблюдават паленето на факла с вечния огън. За пръв път церемонията ще протече без публика. Факлата ще обиколи 37 гръцки града за 8 дни, а след това ще пътува до Япония, където ще мине през 47 префектури за 121 дни, преди да пристигне за откриващата церемония на 24 юли.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3