Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

И подготовката за Олимпийските игри в Токио продължава

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмовият фестивал в Кан, който трябва да започне на 12 май, ще бъде отменен единствено ако пандемията от коронавирус се влоши, каза президентът на форума Пиер Лескюр.

Оставаме разумно оптимистични в надеждата си, че пикът на епидемията ще бъде достигнат в края на март и през април ще дишаме малко по-леко – казва Лескюр пред „Фигаро“. – Но няма и да се самозабравяме. Ако ситуацията се влоши, ще отложим фестивала.

На 8 март френското правителство забрани провеждането на мероприятия в страната с повече от хиляда души. Очаква се, че голямото филмово събитие ще привлече поне 40 хил. посетители. В понеделник в изявление от говорителя на форума стана ясно, че екипът си работи по план и надеждите са, че заразата няма да попречи на графика им.

Вижте още: ФЕСТИВАЛЪТ В КАН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ, ВЪПРЕКИ КОРОНАВИРУСА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Малко след това изявление „Варайъти“ разкри, че фестивалът не предлага на участниците си обезщетение, включващо епидемии и пандемии, защото самите организатори са отказали да го включат в договора. В отговор Лескюр обясни пред „Фигаро“, че в случай на отлагане на форума обезщетението ще покрие 2 млн. евро от общия бюджет на фестивала, който е 32 млн., а статията в списанието определи като „глупости“.

Финансирането на фестивала в Кан се осигурява основно от корпоративни спонсори и публични средства и според Лескюр липсата на застраховка на събитието „няма значение“.

Не е необходимо да бъдат отменени Олимпийските игри в Токио през 2020-а, смята изпълнителният им директор Йоширо Мори. Началото е на 24 юли и екипът продължава да работи по график, въпреки настояването на някои членове на управата спортното състезание да се отложи с няколко месеца заради рязкото влошаване на ситуацията в някои държави. На 12 март представители на Международния олимпийски комитет ще се съберат в  Гърция, за да наблюдават паленето на факла с вечния огън. За пръв път церемонията ще протече без публика. Факлата ще обиколи 37 гръцки града за 8 дни, а след това ще пътува до Япония, където ще мине през 47 префектури за 121 дни, преди да пристигне за откриващата церемония на 24 юли.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg