Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

И подготовката за Олимпийските игри в Токио продължава

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Обявената пандемия на коронавирус не плаши фестивала в Кан

Американският режисьор Спайк Лий позира пред камерите през 2018 г. На тазгодишното издание ще бъде председател на журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмовият фестивал в Кан, който трябва да започне на 12 май, ще бъде отменен единствено ако пандемията от коронавирус се влоши, каза президентът на форума Пиер Лескюр.

Оставаме разумно оптимистични в надеждата си, че пикът на епидемията ще бъде достигнат в края на март и през април ще дишаме малко по-леко – казва Лескюр пред „Фигаро“. – Но няма и да се самозабравяме. Ако ситуацията се влоши, ще отложим фестивала.

На 8 март френското правителство забрани провеждането на мероприятия в страната с повече от хиляда души. Очаква се, че голямото филмово събитие ще привлече поне 40 хил. посетители. В понеделник в изявление от говорителя на форума стана ясно, че екипът си работи по план и надеждите са, че заразата няма да попречи на графика им.

Вижте още: ФЕСТИВАЛЪТ В КАН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ, ВЪПРЕКИ КОРОНАВИРУСА

Малко след това изявление „Варайъти“ разкри, че фестивалът не предлага на участниците си обезщетение, включващо епидемии и пандемии, защото самите организатори са отказали да го включат в договора. В отговор Лескюр обясни пред „Фигаро“, че в случай на отлагане на форума обезщетението ще покрие 2 млн. евро от общия бюджет на фестивала, който е 32 млн., а статията в списанието определи като „глупости“.

Финансирането на фестивала в Кан се осигурява основно от корпоративни спонсори и публични средства и според Лескюр липсата на застраховка на събитието „няма значение“.

Не е необходимо да бъдат отменени Олимпийските игри в Токио през 2020-а, смята изпълнителният им директор Йоширо Мори. Началото е на 24 юли и екипът продължава да работи по график, въпреки настояването на някои членове на управата спортното състезание да се отложи с няколко месеца заради рязкото влошаване на ситуацията в някои държави. На 12 март представители на Международния олимпийски комитет ще се съберат в  Гърция, за да наблюдават паленето на факла с вечния огън. За пръв път церемонията ще протече без публика. Факлата ще обиколи 37 гръцки града за 8 дни, а след това ще пътува до Япония, където ще мине през 47 префектури за 121 дни, преди да пристигне за откриващата церемония на 24 юли.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах