Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обявиха конкурса за български участник на Биеналето във Венеция през 2022 г.

Българското произведение ще бъде експонирано в 4 стаи на обща площ 68 км. м, на партера в сграда до моста Риалто (снимки)

Изложбената площ, която ще наеме българската държава, се намира в червената сграда на партера. Снимка: Министерство на културата - Обявиха конкурса за български участник на Биеналето във Венеция през 2022 г.

Изложбената площ, която ще наеме българската държава, се намира в червената сграда на партера. Снимка: Министерство на културата

Шейсет хиляди лева ще бъде максималната стойност на авторското произведение, което ще представи България на Биеналето във Венеция, става ясно от обявения днес от Министерството на културата конкурс. Българският проект ще бъде разположен в историческата сграда Спацио Рава (Spazio Rava).

59-ото издание на Венецианското биенале ще се проведе от 20 април до 27 ноември 2022 г. Мотото, което е избрано от организаторите, е „Млякото на мечтите“, по името на книга от сюрреалистичната художничка Леонора Карингтън (1917 – 2011).

Максималното финансиране на кураторския проект, което предлага българската държава, е в рамките на 60 хил. лв. Сумата включва разходи за възнаграждения на кураторите, авторите, счетоводно обслужване и реализация на проекта. Средствата за наем на експозиционно пространство, за транспортиране на произведенията до Венеция и обратно, вътрешен транспорт, застраховка, инсталиране и деинсталиране, наем на персонал, командировъчни, комуникация, такси и разрешителни, пиар кампания, рекламни материали, пресконференции и др. ще бъдат предоставени от Министерството на културата на Националната галерия, която ще осъществи цялостната организация на националното ни участие.

В конкурса могат да участват само физически лица. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение. Проектите ще бъдат разглеждани от жури, определено от министъра на културата. Срокът за подаване на проектните предложения е 29 декември 2021 г., до 12 ч.

Детайли за експозиционната площ

Проектът трябва да е съобразен с избраното от Министерството на културата експозиционно пространство – Спацио Рава (Spazio Rava). Разположено е на партерния етаж с обща площ 90 кв. м, от които изложбени са около 68 кв. м, разделени в 4 помещения. Намира се в централната част на Венеция в квартал „Сан Поло“ на Канале Гранде, в близост до моста Риалто. Използвано е за експозиция в рамките на Биенале на архитектурата 2021. Разполага с малка градина с изглед към Канале Гранде. Градината ще се използва само за официалното откриване на изложбата.

„Историите на Карингтън описват магически свят, в който животът непрекъснато се преосмисля през призмата на въображението и където всеки може да се промени, да се преобрази, да стане нещо или някой друг. Това е освободен свят, пълен с възможности. Фокусът на изложбата е върху три теми: представянето на телата и техните метаморфози; връзката между индивидите и технологиите; връзката между телата и земята. Тя има за цел да провокира участниците и аудиторията към анализ на това как се променя дефиницията за човека? Какво представлява животът и какво отличава животните, растенията, хората и нечовеците? Какви са нашите отговорности към планетата, другите хора и различните организми, с които живеем? И как би изглеждал животът без нас?“, се казва в представянето на тазгодишната тема на Биеналето.

Още кадри с изложбената площ, ангажирана от България за Биеналето:

Сградата, на чийто партер ще изложим нашето произведение. Снимка: Министерство на културата

Снимка: Министерство на културата

Градината на сградата няма да бъде използвана след откриването. Снимка: Министерство на културата

Входът към градината. Снимка: Министерство на културата

Гледката към Канале Гранде от градината. Снимка: Министерство на културата

Снимка: Министерство на културата

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90