POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обявиха конкурс за българския павилион на Венецианското биенале за архитектура

Нашият участник ще разполага с партера на културен център в близост до моста на Галерия „Академия“ (снимки, видео)

Изглед към залата на българския павилион. Снимка: Камара на българските архитекти - Обявиха конкурс за българския павилион на Венецианското биенале за архитектура

Изглед към залата на българския павилион. Снимка: Камара на българските архитекти

Министерство на културата обяви начало на конкурсната процедура за избор на проект, който да представи страната ни на Венецианското биенале за архитектура. Неговото 18-о издание с тема „Лаборатория на бъдещето“ ще се състои между 20 май и 26 ноември 2023-а, предложенията на кандидатите ще се приемат до 12 ч. на 16 януари 2023 г.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни физически и юридически лица – самостоятелно или като обединения. Кандидатите трябва да притежават професионална квалификация, позиция и познания по спецификата на съвременната българска архитектура. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение.

Снимка: Камара на българските архитекти

Проектните предложения се подават в деловодството на Министерство на културата – на място или се изпращат по куриер в два екземпляра на хартиен носител и един на електронен носител (компактдиск/флаш памет), като се адресират „До дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, относно „Проект за Биенале във Венеция – 2023 г.“. Точният адрес е „1040, гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 17“.

Проектите ще се разглеждат от жури с председател проф. д-р арх. Тодор Булев и членове доц. д-р Борис Данаилов, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Галина Милкова – член на КАБ, арх. Тодор Обрешков, арх. Георги Кътов, Нурхан Раджеб и арх. Александър Стайнов.

Снимка: Камара на българските архитекти

Българският павилион е на много комуникативно място, отбелязват от Министерството на културата – ще бъде разположен в „Sala Tiziano“ в сградата на културен център „Don Orione Artigianelli“, близо до моста на Галерия „Академия“. В този район беше и българският павилион на Биеналето на изкуствата през 2019 г. Входът на новия павилион е точно срещу спирката на градския транспорт във Венеция. „Sala Tiziano“ се намира на приземния етаж и има площ от 120 квадратни метра (16,30 м дължина, 6,28 метра ширина и 3,5 метра височина).

Изглед към сградата на културния център и вътрешността на отреденото за България място може да видите в следното видео:

Тазгодишната тема „Лаборатория на бъдещето“ е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Куратор на международната изложба е Лесли Локо, архитект, писател, университетски преподавател и основател на „African Futures Institute“.

Снимка: Камара на българските архитекти

Победителят в конкурса предстои да бъде обявен на 17 януари.

Повече за българския павилион и журито са поместени в сайта на Камарата на българските архитекти. Останалите приложения, включително регламентът на конкурса, са достъпни на сайта на Министерство на културата.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС