Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обявиха конкурс за директор на Националната галерия

Управленският опит не е задължителен, само предимство

Националната галерия „Квадрат 500“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Обявиха конкурс за директор на Националната галерия

Националната галерия „Квадрат 500“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Водена около четири месеца от временен директор, Министерството на културата насрочи конкурс за титуляр начело на Националната галерия. Обявлението е за нов директор за период на управление 5 години. Според условията, опитът на ръководна длъжност не е задължителен, а само препоръчителен – изисква се „управленска компетентност“. Крайният срок за подаване на документи е 21 март.

През септември 2018-а Слава Иванова неочаквано напусна директорския пост с обяснението, че желае да се пенсионира. Но малко по-късно тя оглави Национален дарителски фонд „13 века България“.  А длъжността в Националната галерия зае нейната заместничка Ярослава Бубнова. Междувременно около нейната позиция възникнаха въпроси за конфликт на интереси – оказа се, че освен националния културен институт Бубнова ръководи и частния Институт за съвременно изкуство (ИСИ).

„Допуснала съм административно нарушение, защото съм напуснала управителния орган на сдружението със стопанска цел „Институт за съвременно изкуство“ (ИСИ) със закъснение – каза Бубнова неотдавна пред „Площад Славейков“. – Според закона, срокът за напускане е 30 дни, а в моя случай това се е случило в рамките на два месеца. Молба за напускане на ИСИ подадох през септември, но колегите ги нямаше и така до ден-днешен пререгистрацията в Търговския регистър не успя да стане – Търговският регистър се бави много. Докато говорим, проверявам дали има промяна в състава на сдружението, но все още стои съобщението, че от Софийски градски съд искат актуално състояние.“

Комисията за конфликт на интереси все още не се е произнесла по случая.

Кандидатите за директор на Националната галерия трябва да имат висше образование степен „магистър“ в областта на изксутвата, и по-точно в направление „Изобразително изкуство“ или „Теория на изкуствата“, специалност „Изкуствознание“. Сред изискванията е минимум 5 години професионален опит в изкуствата (което не е ясно дали означава трудов стаж, тъй като хората на изкуството са лица, упражняващи свободна професия), владеене на английски език – писмено и говоримо. Кандидатите трябва да представят концепция за развитие на Националната галерия за 5 години.

Всички условия за кандидатите

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах