Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Обявиха тримата най-продавани художници през първата половина на 2021 г.

Баския е вторият най-търсен художник след Пикасо тази година

Іn this case (1983) - най-скъпо продадената картина на Баския през 2021 г. Снимка: „Кристис“
 - Обявиха тримата най-продавани художници през първата половина на 2021 г.

Іn this case (1983) - най-скъпо продадената картина на Баския през 2021 г. Снимка: „Кристис“

Жан Мишел Баския (1960 – 1988) е най-скъпо продаваният през 2021 г. художник в света, съобщава сайтът Artprice. След него в Топ 3 се нареждат дигиталният художник Beeple и съвременният китайски художник Чън Данцин.

Общата сума от продадените на търг пет творби на Жан Мишел Баския през първата половина на 2021 г. достигна 261 милиона долара, което го прави не просто най-успешен от съвременните художници, но и вторият по продажби след Пабло Пикасо. Пет от шестте най-добри резултата при продажба на съвременно изкуство в разглеждания период принадлежат именно на Баския. Три от тези пет творби са продадени в Хонконг. Най-скъпото произведение на Баския от продадените тази година е In This Case, продадено в Ню Йорк на аукцион на „Кристис” за 93,1 млн. долара.

На второ място в тройката е дигиталният художник Майк Винкелман, подписващ се като Beeple. Този новак в света на търговете стана сензация през март 2021 г., когато цифровият му колаж „Всеки ден: първите 5000 дни“ беше продаден за 69,3 млн. долара от „Кристис“. Колажът от 5 хиляди оригинални снимки, които Beeple е правил всеки ден в продължение на 13 години, е и незаменяем токен. Търгът е протекъл онлайн, а плащането е станало с криптовалута. Майк Винкелман зае и третото място по аукционен оборот сред живите художници след Дейвид Хокни и Джеф Кунс.

Трети сред най-успешните през 2021 г. е китайският съвременен артист Чън Данцин. Роденият в Шанхай художник от 1980 г. живее в САЩ. По-популярен е в родината си, отколкото на Запад, въпреки участието му във Венецианското биенале и в експозиция на музея „Гугенхайм“. Чън Данцин е особено ценен в Китай заради реалистичната „Тибетска серия“, създадена четири години след края на Културната революция в Китай. По времето на културното потисничество Данцин усърдно е рисувал портрети на Мао. Но „Тибетската серия“ показва истинския му талант. Картината „Овчари“, която изобразява двойка овчари миг преди целувка, през юни 2021 г. е продадена за 25,15 млн. долара. Засега това е най-скъпо продадената работа на съвременен китайски художник.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС