Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Обявиха заместниците на министър Велислав Минеков

Шеф на кабинета е изкуствоведът Борис Данаилов

Заместник-министрите в културата, от ляво надясно: Весела Кондакова, Борислава Танева, Пламен Славов - Обявиха заместниците на министър Велислав Минеков

Заместник-министрите в културата, от ляво надясно: Весела Кондакова, Борислава Танева, Пламен Славов

Пианистката проф. Борислава Танева, историкът доц. Пламен Славов и директорът на Българска музикална асоциация Весела Кондакова са заместниците на министъра на културата Велислав Минеков в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Днес скулпторът проф. Велислав Минеков встъпи в длъжност на церемония в Министерството на културата, Боил Банов му предаде министерския пост, пожела му успех и му подари фототипно копие на преписа на прочутата Манасиева хроника.

Борислава Танева е изявена музикантка с дългогодишен преподавателски опит, артистичен директор на Моцартовите празници в Правец. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София със златен медал, продължава образованието си в Националната музикална академия със специалности „Пиано“ и „Композиция“. Специализира интерпретация на съвременна музика в Милано със стипендия на външното министерство на Италия. Преподавател от 31 г. в Музикалната академия, професор по пиано в клавирната катедра, от 2016 г. е заместник-ректор по художествено творческата и международна дейност. Изнасяла е концерти в цяла Европа, Бразилия, Израел, както и майсторски класове в Швейцария, Люксембург, Сингапур, Бразилия, САЩ, Испания, Франция, Италия, Норвегия, Гърция и др.

Вторият зам.-министър е Весела Кондакова, работила като изпълнителен директор на Българска музикална асоциация и на „ACT фестивал“, като координатор на бюро „Творческа Европа“ към „Програма Култура“ и преводач от френски език.

Зам.-министър Пламен Славов е възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където завършва „История“. От 16 г. преподава във философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където е доцент по история. Доцент е и по национална сигурност във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Автор е на две монографии за поклонничеството в православието и исляма, както и на публикации за етнорелигиозните отношения в България и взаимоотношенията между българската държава и вероизповеданията в страната. Доц. Славов е бил народен представител от Коалиция за България в 38-ото, 40-ото и 42-ото Народно събрание. Бил е член на парламентарните комисии по образованието и науката и по правата на човека и вероизповеданията. Оглавявал е Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика. Предишната му длъжност е в община Карлово, където е заместник-кмет по културата, образованието и социалните дейности.

Шеф на кабинета на министър Велислав Минеков е изкуствоведът Борис Данаилов, работил като зам.-министър на културата (1992 – 1993) и като директор на Националната галерия (2002 – 2009).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg