Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Обявяват българския участник на Венецианското биенале

Всички проекти ще може да бъдат разгледани онлайн

Произведение на украинската художничка Жана Кадирова на Венецианското биенале през 2019 г. - сергия на пазара, на която всички плодове и зеленчуци са произведени от керамика. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Обявяват българския участник на Венецианското биенале

Произведение на украинската художничка Жана Кадирова на Венецианското биенале през 2019 г. - сергия на пазара, на която всички плодове и зеленчуци са произведени от керамика. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Избран е проектът, който ще представя България на Венецианското биенале тази година. Новината съобщиха от Националната галерия, организатори на срещата с медиите на 11 януари, когато ще бъде обявен българският участник на най-престижното световно изложение на съвременното изкуство. 59-ото издание на Биеналето ще се проведе от 23 април до 29 ноември.

17 са проектите, участвали в конкурса за български участник на международния форум. Във вторник ще бъдат представени авторите на избрания проект, както и представители на 7-членното жури с председател изкуствоведката Галина Лардева, зам.-ректор на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. На събитието ще присъства и комисарят на нашето участие, директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Ден преди представянето на победителя, всички проекти ще бъдат публикувани в сайта на Министерството на културата.

Българският участник ще експонира своето произведение на партерния етаж в Спацио Рава, който се намира на Канале Гранде, в квартал „Сан Поло“, в близост до моста „Риалто“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Темата на Венецианското биенале тази година е „Млякото на мечтите“, вдъхновена от книга на художничката сюрреалист Леонора Карингтън (1917 – 2011). Темата не е задължителна за международните участници, но те често се съобразяват с нея.

ТЕМАТА НА ПРЕДСТОЯЩОТО БИЕНАЛЕ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ: МЛЯКОТО НА МЕЧТИТЕ

Артистичен директор на международната изложба на Биеналето тази година е Чечилия Алемани – кураторка, базирана в Ню Йорк, първата италианка артистичен директор на Биеналето. Курираната от нея изложба през 2022 г. ще бъде в Централния павилион в „Жардини“ и „Арсенале“.

Това ще бъде десетото участие на България на Венецианското биенале след 1910 г., 1942-а, 1948-а, 1964-а, 1993-а, 1999-а, 2007-а, 2011-а и 2019 г. За втори път конкурсът се провежда от назначено от Министерството на културата жури.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах