Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обявяват Марин Бодаков посмъртно за почетен гражданин на София

„Той бе един от най-социално ангажираните хора в града ни, който в днешния свят на всевъзможни кризи липсва болезнено“

Марин Бодаков (1971 - 2021). Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Обявяват Марин Бодаков посмъртно за почетен гражданин на София

Марин Бодаков (1971 - 2021). Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

За почетен гражданин на София да бъде обявен починалият наскоро поет и журналист Марин Бодаков реши Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Общината, съобщи във Фейсбук председателката на комисията Малина Едрева.

Решението е било подготвено още миналата година по повод 50-годишнината на изявения ни съгражданин, но Бодаков е починал дни преди церемонията, уточни за „Площад Славейков“ Малина Едрева. Комисията е изчакала да изминат шест месеца от смъртта му, за да поднови процедурата. Предстои през май Столичният общински съвет да гласува решението, а официално посмъртното звание ще бъде обявено на 17 септември 2022 г. в Деня на София.

Малина Едрева определя рано отишлия си Марин Бодаков като „един от най-социално ангажираните хора в града ни, който в днешния свят на всевъзможни кризи липсва болезнено. Човекът, който посвещаваше времето си да гради мостове между общностите, да свързва хора в каузи, да се вълнува и работи за насърчаване на четенето от ранна дестска възраст“:

„Вечна памет! Сигурна съм, че има много хора, които пазят спомена (за него) и държат паметта жива. А на нас, като общество, със сигурност той ни липсва“.

Марин Бодаков (1971 – 2021) е български поет, литературовед, журналист, преподавател, редактор и общественик, доцент към Факултета по журналистика на Софийския университет. Носител е на наградата за поезия „Иван Николов“, на отличието „Рицар на книгата“, удостоен е с посмъртна награда за цялостен принос към българския литературен контекст от Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“.

Вижте още: ОТИДЕ СИ ЕДИН ДОБЪР И ТАЛАНТЛИВ ЧОВЕК

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg