Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Обявяват пастирчетата от Фатима за светци

Папа Франциск канонизира Жасинта и Франсиско Марто, зърнали Дева Мария преди век

Папа Франциск при статуята на Дева Мария във Фатима в петък вечер. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Обявяват пастирчетата от Фатима за светци

Папа Франциск при статуята на Дева Мария във Фатима в петък вечер. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Две пастирчета ще бъдат канонизирани за светци от папа Франциск в Португалия днес. На 13 май преди точно сто години три деца от Фатима твърдят, че виждат Дева Мария, докато водят овце на паша. Третото от тях също предстои да стане светец на по-късен етап, предава Би Би Си.

Папата пристигна във военно-въздушна база северно от Лисабон в петък и по-късно благослови миряни във Фатима. Очаква се повече от милион християни да пристигнат за церемонията днес. Португалия силно е затегнала мерките за сигурност и временно е възвърнала граничния контрол.

Католици се събират във Фатима на религиозно поклонение от далечни страни като Чили, Венецуела, Източен Тимор.

Днес канонизирани за светци, заради чудеса, които им се приписват, ще бъдат Жасинта и Франсиско Марто. Те почиват през 1918-1919 г. по време на грипната епидемия в Европа.

Богомолци при статуите на Жасинта и Франсиско Марто във Фатима.

Т.нар. три тайни на Фатима са записани от тяхната братовчедка, Лусия дош Сантош, която издъхна на 97 години през 2005 г. Процесът по нейното обявяване за блажена започна през 2008-а.

Католическата църква придава огромно значение на виденията на трите деца – смята се, че тя им е открила истини, с които да помогне на човечеството. Официално според Ватикана първото явление на Богородица е на 13 май 1917 г.

Лусия записва пророчествата години след като децата казват, че са видяли образа на Дева Мария. Самата Сантош прекарва живота си като монахиня в манастир в Коимбра. Първите две тайни от бележника ѝ са разкрити през 1942-а.

Едната описва ужасяващ поглед към ада, с „голямо море от огън“, демони и човешки души. Втората се интерпретира като предсказание на Богородица, че Първата световна война ще приключи, а Втората световна ще започне по време на папството на Пий XI.

Над милион души се очакват за канонизацията на двете пастирчета. На снимката: десетки хиляди хора със свещи във Фатима в петък вечер.

Лусия запечатава третата тайна с восъчен печат, който през 1957 г. е предаден на Ватикана. Пликът е отворен чак през 2000 г. В пророчеството в него се описва ангел, който изисква „покаяние“, след което папата и други висши духовници изкачват планина само за да бъдат убити на върха ѝ от войници с куршуми и стрели.

Какво казва Ватиканът за тайните?

Според предшественика на Франциск, папа Бенедикт XVI, описанията от трите тайни са „предназначени да мобилизират силите на промяната в правилната посока“. Но те не са като Библията – която той нарича „обществено откровение“.

Тайните от Фатима са „частни откровения“, пише той. Тяхната цел е „да помогнат да живеем по-пълноценно“ в синхрон с учението на Христос.

Покойният папа Йоан Павел II бе прострелян от турски атентатор на 13 май 1981 г. Той вярваше, че оцеляването му се дължи на божествена намеса от Дева Мария, както и че третата тайна е предсказала атаката срещу него. Йоан Павел дари куршума на Фатима и по-късно той бе инкрустиран в короната на Богородица там.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg