Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Оскар 2021: очаквани победи и разочарования

Критики срещу Американската филмова академия за статуетката за Антъни Хопкинс

Юн Йо Джонг, Даниел Калуя и Франсис Макдорманд, тазгодишните носители съответно на „Оскар“ за поддържаща женска роля, поддържаща мъжка роля и главна женска роля. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Оскар 2021: очаквани победи и разочарования

Юн Йо Джонг, Даниел Калуя и Франсис Макдорманд, тазгодишните носители съответно на „Оскар“ за поддържаща женска роля, поддържаща мъжка роля и главна женска роля. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расизмът и отношението на американската полиция към цветнокожото население бе най-коментирана тема на тазгодишната церемония по връчване на наградите „Оскар“. По време на тричасовото събитие, предавано на живо и в българския ефир в ранните часове на 26 април, участниците неколкократно се връщаха към темата.

Вижте още: ЮН ЙО ДЖОНГ С „ОСКАР“ ЗА ПОДДЪРЖАЩА РОЛЯ, БРАД ПИТ КЪМ БАКАЛОВА: МАРИЯ, ДОБРЕ ДОШЛА!

В откриващата си реч Реджина Кинг намекна за присъдата на полицая Дерек Шовин, осъден за убийството на чернокожия Джордж Флойд. По-късно „Двама далечни непознати“, документален късометражен филм за бял полицай, който убива чернокож мъж, спечели „Оскар“ в съответната категория. Междувременно продуцентът Тайлър Пери получи хуманитарната награда „Хершолт“ и в емоционалната си реч насърчи съгражданите си да „откажат омразата“, базирана на стереотипи. Актрисата Анджела Басет, поканена да представи откъса в памет на отишлите си кинаджии, отбеляза в уводните си думи, че през последната година светът е загубил много животи вследствие на Ковид-пандемията, но също и заради „насилието на неравенството, несправедливостта, омразата, расизма и бедността“.

„Знам, че в момента много хора пред телевизорите в домовете си веднага посягат към дистанционното, когато усетят, че Холивуд им проповядва“, каза Реджина Кинг.

„Извънредната церемония“ премина по много по-различен начин от обичайното – „Долби тиътър“, традиционен дом на оскарите в продължение на десетки години, остана празен, а основната част на събитието се премести в „Юниън стейшън“ в Лос Анджелис. В залата бяха допуснати ограничен брой присъстващи, гостите и номинираните се сменяха на ротационен принцип, в зависимост от програмата. Кабаретната атмосфера направи впечатление на мнозина, които отбелязаха, че им липсват мащабите и елегантността на „Долби тиътър“, а Франсис Макдорманд, носителка на „Оскар“ за женска роля, посочи, че ако някой я беше питал, би предложила да се организира и караоке. Отбелязана беше и липсата на музикалните изпълнения, които разтоварват дългата церемония.

Очаквано, „Земя на номади“ триумфира и грабна три от най-важните награди – за най-добър филм, режисура и актриса. Но имаше и изненади – най-голямата дойде накрая, отбелязват редица издания, когато бе обявен победителят в главна мъжка роля. Предвид развоя на наградния сезон, като фаворит се очертаваше Чадуик Боузман и специалистите предполагаха, че актьорът ще получи „Оскар“ посмъртно, но статуетката отиде при Антъни Хопкинс за превъплъщението му в „Бащата“. Такова е било очакването и на продуцентите на церемонията, променили обичайния ред на наградите и вместо с „Най-добър филм“ завършиха вечерта с категорията „Най-добър актьор“. Хопкинс обаче не присъства лично на събитието, не се включи и виртуално от другаде, каквато възможност бе дадена на голяма част от номинираните, и церемонията привърши като че ли набързо и без реч, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

Това е втори „Оскар“ за Хопкинс в кариерата му, първият е за „Мълчанието на агнетата“ през 1992 г. На 83 г. той стана най-възрастният актьор, носител на това отличие. За този „Оскар“ Американската филмова академия отнесе много критики както от хората от гилдията, така и от зрителите – това бе първа и последна номинация за Боузман, отишъл си през август 2020 г. след битка с рака.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НАГРАДИТЕ „ОСКАР 2021“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg