VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Очарователното невротично-сантиментално пътешествие на Грозева и Вълчанов

„Холивуд Рипортър” не пести похвали за новия български филм „Бащата”

Иван Савов (вдясно) и Иван Бърнев като бащата и сина в новия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - Очарователното невротично-сантиментално пътешествие на Грозева и Вълчанов

Иван Савов (вдясно) и Иван Бърнев като бащата и сина в новия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов

„Холивуд Рипортър” – едно от най-четените издания за кино по света, публикува ревю за „Бащата”, новия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечелил голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари миналата седмица.

Авторът на отзива Стивън Далтън очевидно познава добре цялото творчество на Грозева и Вълчанов, защото започва така:

„Българският режисьорски дует превключва на по-нежна абсурдно-комедийна предавка с третия си филм след острите социални коментари в спечелилите десетки награди драми „Урок” (2012) и „Слава” (2016), последната от които бе номинацията на страната за „Оскар”.

Далтън описва „Бащата” като трагикомичен семеен фарс, пътуване в дълбоката българска провинция, „където хората вярват повече в древни суеверия и магически фолклор, отколкото в мошеническата държавна бюрокрация”. Изразени са леки подозрения, че на места сюжетът може и да излиза от границите на правдоподобността, но като цяло „Бащата” е описан „хуманен, изпълнен със съчувствие филм-пътешествие”.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вдъхновен отчасти от реални събития, „Бащата” събира отново Грозева и Вълчанов с някои от основните актьори и членове на екипа от предишните им филми. Световната премиера на тази българо-гръцка продукция бе миналата седмица в състезателната програма на кинофестивала в Карлови Вари, където тя спечели голямата награда, „Кристален глобус“.

Вижте още: БЪЛГАРСКИЯТ ФИЛМ „БАЩАТА“ С ГОЛЯМАТА НАГРАДА В КАРЛОВИ ВАРИ

В ревюто си авторът сравнява „Бащата” с една от най-награждаваните комедии през последните години:

„Гротескният сценарий, богат на комични недоразумения, носи същото очарование като много награждаваната комедия на Марен Аде „Тони Ердман” (2016)”.

Според „Холивуд Рипортър” филмът на Грозева и Вълчанов може да разчита на топло посрещане във фестивалната общност, а интересът на широката публика също е възможност, „ако съдим по предишните резултати на режисьорския дует”. За разпространението на филма по света отговаря базираната в Париж компания „Wide Management“.

По-нататък авторът на ревюто преразказва сюжета, като пътьом хвали играта на Бърнев „като вечно раздразнения Павел, с когото публиката трябва да се идентифицира” и още повече на Савов „в образа на подобен на Лир патриарх, чиято връзка с реалността е комично разклатена от скръбта и шока от загубата”.

След като изтъква, че сатиричните сцени на ежедневната корупция в посткомунистическа България му припомнят някои от по-мрачните сюжетни линии в „Урок” и „Слава”, авторът заключава:

„Бащата” е очарователно невротично-сантиментално пътешествие”.

Вижте още: КРИСТИНА ГРОЗЕВА И ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ ПРЕД „ВАРАЙЪТИ“ ЗА СМЕХА ПРЕЗ СЪЛЗИ И КИНОТО КАТО ТЕРАПИЯ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg