Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Очовечаването на свръхчовека (видео)

Как масовото развлечение мутира в добро кино

 - Очовечаването на свръхчовека (видео)

„Логан“ – третият филм за Върколака и десетият от поредицата „Х-мен“ – е най-кървавият, най-тъжният и най-човешкият от свръхчовешката поредица. Според мнозина е и най-добрият – не само от мутантската сага, която се точи вече 16 години, а и въобще във вселената на „Марвел“ .

Годината е 2029-а, мутанти почти не са останали. През последните 25 години не се  е появил нито един нов свръхчовек със суперспособности. Логан (Хю Джакман), известен още като Върколака, работи като шофьор на лимузина, пие доста и се грижи за двама, скрити на тайно място мутанти – бездомника Калибан (чиято способност да намира други мутанти изглежда напълно безполезна) и престарелия и болен проф. Х. (който изглежда всеки момент ще полудее окончателно от силните лекарства, които потискат разрушителната му пси-енергия).

Да припомним: на практика Логан е неразрушим мутант с невероятни регенеративни способности, смъртоносни метални нокти, които изскачат от юмруците му, и скелет, в който костното вещество е заменено с адамант. Само че Логан вече е остарял, брадата му е посивяла, раните му зарастват все по-бавно, а мисълта за хората, които е убил през живота си, не му дава покой.

Без изрично да е посочено, във филма Логан трябва да е на 197 години.

Усамотеният, еднообразен живот на Логан ще приключи рязко, когато непозната жена ще му натрапи грижата за едно мълчаливо и вечно намръщено 11-годишно момиче на име Лора. Тя е преследвана от опасни хора, затова трябва спешно да бъде отведена на Едем — райско място за мутанти, където никой не ги закача. Логан отначало има други намерения, но след като вижда как опитът на десетина тежко въоръжени мъже да отведат момичето се превръща в касапница, каквато само той би могъл да сътвори, е принуден да приеме.

Оттук нататък филмът се превръща в road movie, в който пътят към рая минава през ада. Адът е създаден от хората, които искат да използват свръхспособностите на мутантите за военни цели. По пътя Логан се чувства все по-зле, а в мрачната постапокалиптична атмосфера (която най-добре може да бъде обяснена от песента Hurt в изпълнение на Джони Кеш) е накъсана от ярки експлозии на насилие, в които Върколака се бие с непозната за поредицата ярост.

Професор X е болен и трябва да пие редовно лекарства, възпиращи разрушителната му пси-енергия.

Жестокостта в бойните сцени не е самоцелна, тя органично вплетена в историята – Логан се бие така, защото животът му е изгубил смисъл. Въпреки обилния екшън, филмът е преди всичко драма – за изгубената вяра и преоткриването на надеждата. И въпреки тежките обвинения и разобличения в „лъжи и преувеличения“, с които е пълен светът на комиксите, „Логан“ е филм по комикс – но много по-добър от това, с което сме свикнали.

Преди около една година писах суперлативи за „Дедпул“ – освен героите с мутирали гени, общото между двата филма са нестандартните истории, бруталното насилие и ограничението 16+. Освободени от финансовото бреме да се харесат на детската публика, и двата филма успяват да се издигат високо над обичайното повърхностно ниво за жанра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg