СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ода Жон открива физическото издание на „Мастър ъф арт“

Филм за скулптурата ѝ „Прегръдката“ на Емил Христов и Калин Серапионов с прожекция на открито

Филмът „Прегръдката“ ще има прожекция на 27 август на „Платформа А6“, зад НДК. - Ода Жон открива физическото издание на „Мастър ъф арт“

Филмът „Прегръдката“ ще има прожекция на 27 август на „Платформа А6“, зад НДК.

„Прегръдката“, документален филм за пътуващ проект на Ода Жон, ще открие  фестивала за документално кино „Мастър ъф арт“ на 27 август. Документалният филм на Емил Христов и Калин Серапионов проследява пътуването на скулптурата, излята от бронз у нас през 2018 г. Това ще бъде първата прожекция на открито в програмата на фестивала. Събитието ще се проведе на „Платформа А6“ зад НДК.

Ода Жон излезе на българската арт сцена през 2018-а, провокирайки полярни реакции с пърформанса „Голямото плюскане“. Сега тя ще присъства на живо както на фестивала „Мастър ъф арт“, както и на срещата с медиите на 27 август, час преди прожекцията на „Прегръдката“.

Вижте още: КОЯ Е ОДА ЖОН?

Петото издание на фестивала трябваше да се проведе през април, но коронавирусът провали плановете на организатора Найо Тицин. Форумът имаше и онлайн издание в уречения месец, но с ограничен брой филми за гледане. Този път прожекциите ще бъдат на живо – в София, Пловдив и Варна ще бъдат показани 67 пълнометражни и 12 късометражни филма.

В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември в кината  „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8“, „Euro Cinema“,зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път прожекции ще има и на открито. В Пловдив форумът ще се състои от 1 до 23 септември в „Лъки Дом на киното“. А варненското издание ще бъде във „Фестивален и конгресен център“ от 1 до 8 септември.

Вторият филм, планиран за деня на официалното откриване в София, е посветен на големия дизайнер Жан-Пол Готие. „Жан-Пол Готие – шантав и шик“ на режисьора Ян Л‘Еноре ще бъде показан от 20,30 ч., отново на „Платформа А6“. Същата вечер в Дома на киното от 20,30 ч. зрителите може да гледат „Загадката на Веласкес” на режисьора Андрес Санс Висенте.

В следващите дни от 28 до 30 август на сцената на Летния фестивал на София ще бъдат показани филмите „В търсене на Казандзакис”; „Творбите на Леонардо”; „Мунк в Ада”; „Дора Маар – между светлините и сянката”; „Нотр Дам: Тайните на строителите”; „Къде живеят архитектите”; „Ара Маликян: Живот сред други”.

ФИЛМ ЗА СТРОИТЕЛИТЕ НА НОТР ДАМ ОТ ЛУИ VII ДО ДНЕС

В програмата влизат още истории за личности като Милош Форман, Луис Бунюел, Салвадор Дали, Жоао Жилберто, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg