Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Одеса влезе в Списъка на световното културно наследство

Като член на ЮНЕСКО, и Русия ще трябва да се съобразява с новия му статут и „да не унищожава града целенасочено“

Така изглеждаха паметниците в центъра на Одеса в първите дни от руската инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Одеса влезе в Списъка на световното културно наследство

Така изглеждаха паметниците в центъра на Одеса в първите дни от руската инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческият център на Одеса бе обявен за обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщава Би Би Си, позовавайки се на агенцията към ООН. Назоваван „перлата на Черно море“, украинският град претърпя няколко бомбардировки през изминалата година от началото на руската инвазия в Украйна. В Русия отвърнаха, че решението на ЮНЕСКО е „политически мотивирано“.

Одри Азуле, директор на ЮНЕСКО, коментира, че включването на Одеса към Списъка на световното културно наследство е много важна стъпка:

„Това е символичен акт, с който заявяваме, че този град принадлежи към световното наследство, засяга всички нас, виждаме го и признаваме неговата история и принос към световната култура“.

Решението е важно и по друга причина – с него трябва да се съобразят всички членове на организацията, включително Русия, която вече ще има задължение „да не унищожава града целенасочено“. За да предпазят културното наследство в Одеса от въздушна атака през изминалата година, жителите на Одеса изградиха специални защитни конструкции около градските паметници от чували с пясък.

Части от Одеса са били включени и в списъка със Световното наследство в опасност, което ще даде възможност на управата на града да кандидатства за техническа и финансова подкрепа, „която Украйна може да поиска, за да подсигури защитата на материалното наследство и, ако е необходимо, да потърси помощ за възстановяването му“.

Президентът Володимир Зеленски приветства решението и сподели „благодарността си за партньорите ни, които помагат в опазването на нашата перла от атаките на руските нашественици“.

Руското Министерство на външните работи също излезе с изявление по повода, в което казва, че номинацията и приемането на Одеса в списъка е извършено „по спешност, без спазване на високите стандарти на организацията“. Руснаците твърдят още, че единствената заплаха за Перлата на Черно море е „националистическият режим в Украйна“, който „унищожава паметниците на великите създатели и защитници на Одеса – императрица Екатерина Велика, Йосиф Дерибаса, Платон Зубов, Александър Потьомкин и генералисимус Александър Суворов“, а освен това през 2022 г. украинската власт разрушила паметник на войниците, „защитили града от фашистки окупатори“. Руското Външно пита на финала на изявлението си защо ЮНЕСКО не е осъдило „разполагането и използването на военни обекти в пристанището на Одеса“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90