Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Одисей” на Александър Секулов и Диана Добрева с голяма театрална награда в Македония

Диана Добрева получи награда за режисура

Константин Еленков като Одисей в едноименния спектакъл. Снимка: Александър Богдан-Томпсън/ Драматичен театър-Пловдив - „Одисей” на Александър Секулов и Диана Добрева с голяма театрална награда в Македония

Константин Еленков като Одисей в едноименния спектакъл. Снимка: Александър Богдан-Томпсън/ Драматичен театър-Пловдив

„Одисей“ по Омир от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева получи голямата награда на 19-ия Международен фестивал на античната драма „Стоби 2022“ за най-добра пиеса, съобщават македонски медии. Продукцията на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, Пловдив, бе отличена и с награда за режисура за Диана Добрева.

„Спектакълът „Одисей“ демонстрира завидно единство между поетиката на драматургичния текст, амбициозната концепция на режисьора, колективния потенциал на театъра, както и неговата техническа и производствени качества, като същевременно създава цялостно театрално изживяване на древния мит, което докосва зрителя на много нива”, обосновава се журито, определило единодушно носителите на наградите.

За Диана Добрева журито пояснява, че режисурата в „Одисей“ умело и елегантно преплита текстовото и визуалното, телесното и звуковото, индивидуалното и колективното, епичното и лирическото, като по този начин надхвърля границите на това, което се определя в теорията като „драматичен театър“ и създава геометрично прецизен театрален акт, отговарящ на традициите на европейския театър на ХХ век и модернизирайки ги по начин, който плавно и директно комуникира със съвременния зрител на ХХІ век.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg