Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Одобрението за чичо Демън обърка създателите на „Дракона“

Зрител(к)ите са покорени от излъчването на Мат Смит и намират оправдание дори за лошите постъпки на героя му

Мат Смит като Демън Таргариен в „Домът на дракона“ - Одобрението за чичо Демън обърка създателите на „Дракона“

Мат Смит като Демън Таргариен в „Домът на дракона“

ВНИМАНИЕ, текстът разкрива съдържанието на „Домът на Дракона“!

Създателите на „Домът на Дракона“ споделиха объркването си от реакциите към Демън Таргариен – чичото на Ренира и по-късно неин съпруг, се превърна в интернет феномен още след първите епизоди на сериала. Въпреки прегрешенията и пороците му, зрителите – и особено жените сред тях, са покорени от персонажа и намират оправдание дори за лошите му постъпки, изтъква „Холивуд Рипортър“.

Епизодът „Господарят на приливите“ затвърди тенденцията. В него Демън (Мат Смит) бе показан като любящ брат и съпруг, когато помогна на брат си крал Визерис да седне на трона и положи падналата корона на главата му и по-късно, когато разполови главата на Вемонд Веларион, извършил държавна измяна с думите си, че децата на Ренира са копелета, а самата тя – уличница.

В интервю с изпълнителната продуцентка Сара Хес и режисьорката Клеър Килнър „Холивуд Рипортър“ повдига темата. Публиката като че ли се абстрахира от факта, че Демън уби първата си жена, само защото бракът им бе неизгоден за него, а в следващите епизоди помагаше на брат си единственото, защото той се обяви в защита на неговия интерес, смятат от изданието.

„Ако Визерис бе отсъдил против Ренира, Демън щеше да остави брат си да се пльосне по лице. По друг начин казано, не са ли всички моменти на Демън, особено благородните, в собствена угода?“, пита журналистът Джеймс Хиберд.

Продуцентката Хес се съгласява:

„Той се превърна в нещо като „интернет гадже“ и това ме обърква. Мат е изключително харизматичен и прави невероятна роля. Но самият Демън… със сигурност не бих искала да бъде мое гадже. Смущава ме това, че всички въздишат по него, а аз се питам той някога бил ли е добър партньор, баща или брат на когото и да било? Нямам отговор“.

Килнър предлага обяснение на феномена:

„Обожавам, че хората са така погълнати от персонажите, това е част от забавлението. В един ден харесваш този, на следващия – друг. Но не се изненадвам. Мат поема голям риск с ролята си, играе с онази усмивчица и, знаете, човек просто не може да устои. Той е харизматичен, а публиката си пада по лоши момчета. Но не смятам, че Демън е добър баща или брат“.

Чувствата на феновете вероятно ще бъдат поставени на изпитание в следващия финален епизод, смята Хес. Повече от лошите черти на Демън ще бъдат показани и във втория сезон на сериала, който се очаква през 2024 г., допълва тя.

„Ще видим друга, различна негова страна – коментира продуцентката, визирайки десетия епизод. – Сега работим по сценария на втория сезон и все още опитваме да изясним характера на връзката му с Ренира. „Огън и кръв“ предлага много интерпретации по темата.“

Вижте още: ПРЕДИ ФИНАЛА „ДРАКОНЪТ“ДОБЛИЖАВА ИГРАТА В „ТРОНОВЕТЕ“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90