Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Официалният портрет на крал Чарлс III вандализиран от зоозащитници

Активисти замениха образа на монарха с британски карикатурен герой

Лепилото под двете хартиени изрезки не е повредило портрета. Снимка: Animal Rising - Официалният портрет на крал Чарлс III вандализиран от зоозащитници

Лепилото под двете хартиени изрезки не е повредило портрета. Снимка: Animal Rising

Зоозащитници вандализираха първия официален портрет на крал Чарлс в лондонска галерия, съобщава Си Ен Ен. На мястото на лицето на монарха активисти от „Animal Rising“ залепиха изображение на британския карикатурен герой Уолъс от комедийната поредица „Уолъс и Громит“. До него се появи следният надпис:

„Няма сирене, Громит! Виж всичката жестокост във фермите на „Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните“.

Цитатът препраща към популярното схващане от британската анимация, че дори Луната е направена от сирене. По-сериозно обаче се обръща внимание на благотворителната организация „Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните“, която гарантира, че животните във фермите живеят при по-добри условия, получават по-големи площи и не се отглеждат в клетки. Според нов доклад на „Animal Rising“ обаче, изготвен след посещение на 45 ферми под егидата на организацията, обещанията са само на думи и във всяка една от фермите е регистрирано жестоко отношение към животните.

Крал Чарлс стана патрон на „Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните“ миналия месец.

Акцията с портрета му бе потвърдена от правозащитната група веднага, на страницата им дори има изявление по темата:

„Знаем, че кралят е голям фен на „Уолъс и Громит“ и не можахме да измислим по-добър начин да привлечем вниманието му към ужасяващите сцени във фермите на Дружеството. Дори и да се надяваме това да се стори забавно на Негово Величество, ние все пак го призоваваме сериозно да помисли дали иска да бъда обвързван със страданията във фермите, подкрепени от Дружеството“.

Портретът на краля предизвика недоумение преди седмици, когато бе представен за първи път. Яркочервеният фон и пеперудата до рамото на монарха не се възприеха добре от всички британци. В момента картината може да се види в галерия „Philip Mould“ в централен Лондон. От институцията уверяват, че произведението не е пострадало, а залепените послания са останали на платното не повече от 10 секунди.

Вижте още: ПЪРВИЯТ ПОРТРЕТ НА КРАЛ ЧАРЛС III РАЗКРИТИКУВАН ОТ БРИТАНЦИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg