Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Официално: човечеството тръгва към Марс

НАСА обяви подробности за новата мисия. Полетът е след 16 години

Репрезентация от доклада на НАСА за четирите фази от полета към Марс. - Официално: човечеството тръгва към Марс

Репрезентация от доклада на НАСА за четирите фази от полета към Марс.

Въпреки че начинанието без съмнение ще срещне много предизвикателства, НАСА най-сетне е готова да сбъдне мечтата на човечеството и да изпрати хора на Марс. За тази цел от агенцията споделят своя план от пет точки за достигане до Червената планета.

Човечеството е запленено от Марс още от времето преди да стъпим на Луната. Нашият планетарен съсед е бил обект на безброй научно-фантастични произведения и е вдъхновил безброй мечти за приключения и изследователска дейност. Сега, след десетилетия на отдаденост, проучвания и научни пробиви, най-накрая сме готови да го направим: хората отиват на Марс. Наистина.

На 21 март президентът Тръмп даде мандат на НАСА: да изпрати хора на Марс до 2033 г. Една седмица по-късно НАСА отговори с най-подробния си план досега за достигане до Червената планета, в пет подробно описани фази, цитирани от американското онлайн издание „Футуризъм“.

В момента сме във Фаза 0: провеждане на тестове в Международната космическа станция (МКС) и разработване на партньорства с частни космически компании. Фаза I ще продължи от 2018-а до 2025 г. и ще включва изстрелвания и тестове на шест свръхтежки ракети носител (Space Launch Sysytem) SLS. Тези ракети ще доставят компонентите за „Портал Дълбок Космос“ (Deep Space Gateway) (DSG), нова космическа станция, която ще бъде изградена близо до Луната, за да служи на астронавтите по пътя към Марс.

Вляво е Портал Дълбок Космос, вдясно – Транспорт Дълбок Космос

След това във Фаза II ще бъде построен и изпратен в орбита около Луната модул „Транспорт Дълбок Космос“ (Deep Space Transport) (DST), а през 2028-а или 2029 г. астронавтите ще заживеят в него за повече от година. През 2030 г., във Фаза III модулът DST ще бъде зареден с провизии и ще бъде определен екипажът му. Фаза IV, разбира се, ще бъде самото пътуване на модула към Марс с помощта на ракета SLS през 2033 г. Това означава, сме само на 16 години от постигането на цел, която е останала само мечта за всички предишни поколения.

Мисията не е нито за хора с клаустрофобия, нито за такива със слаби сърца: тя включва заключване на космонавтите в космически модул, който представлява тясна тръба, и изпращането им в космоса в продължение на 3 години, без никакъв шанс за аварийно напускане. И още нещо – според последните планове през 2033 г. астронавтите ще обикалят в орбита около Марс, но няма да предприемат опити за кацане на планетата.

Здрави и щастливи астронавти

Завършването на мисията в рамките на настоящия й бюджет – който в момента е 5% от бюджета на САЩ – ще бъде предизвикателство за НАСА. За сравнение той е бил 4,4% по време на мисиите „Аполо“. Но пред пътешествието до Марс има и и други препятствия, освен финансовите – и оставането на астронавтите в добро физически и психическо състояние по време на дългото пътуване е едно от най-сериозните. Без междинни кацания между Земята и Марс, астронавтите ще трябва да носят със себе си всичко необходимо, включително въздух, храна и вода, достатъчни за две или три години.

Опазването на психическото им здраве е сред сложните задачи, които трябва да бъдат решени. Астронавтите ще бъдат херметически затворени в много ограничено пространство с години, а това обикновено предизвиква агресивни реакции. Последните експерименти на НАСА с хора, поставени в изолация, са обнадеждаващи, но е ясно, че пътуването не би могло да е възможно за всеки.

Кой пръв ще стигне до Марс?

В състезанието кой ще стигне пръв до Марс НАСА има и конкуренти. И „Боинг“, и SpaceX се надяват да изпреварят Националната космическа агенция, като SpaceX са си поставили изключително амбициозната задача да достигнат Червената планета през 2022 г.

В състезанието кой ще стигне пръв до Марс НАСА има и конкуренти – „Боинг“ и SpaceX.

В крайна сметка, обаче, всички печелят от приятелската конкуренция в състезанието за Марс и креативните решения, които със сигурност тя ще роди. Ако частните компании намерят начини да преодолеят някои от човешките предизвикателства преди НАСА, агенцията може да разчита на техния опит и да изразходва бюджета и усилията си за други проблеми. Важното е, че целта хора да стигнат до Марс, ще бъде постигната, независимо от това коя организация първа ще премине финалната линия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg