Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Официално: Неруда е бил убит от Пиночет

Доклад на чилийското правителство посочва, че „напълно възможно и силно вероятно“ трети лица да са отговорни за смъртта на поета

Според официалните документи болният от рак на простатата Пабло Неруда умира на 23 септември 1973 г. от естествена смърт. - Официално: Неруда е бил убит от Пиночет

Според официалните документи болният от рак на простатата Пабло Неруда умира на 23 септември 1973 г. от естествена смърт.

Чилийското правителство призна, че поетът Пабло Неруда може и да е бил убит, след като през 1973 г. генерал Аугусто Пиночет извършва държавен преврат. Говорител на Министерството на вътрешните работи съобщи на пресконференция в четвъртък, че носителят на Нобелова награда за литература вероятно не е починал от рак, както се смяташе досега. Изявлението потвърждава съдържанието на официален чилийски документ от март тази година, който беше публикуван в испанския вестник „Ел Паис“.

„Напълно възможно и силно вероятно е трети лица да са отговорни за смъртта на Неруда“, се посочва в документа. Министерството обаче подчертава, че групата експерти, разследващи случая, не са стигнали до категорично заключение.

Пабло Неруда е известен предимно с любовните си поеми. Но той също така е ляв политик и дипломат и близък приятел на марксисткия президент Салвадор Алиенде, който се самоубива, вместо през септември 1973-а да се предаде на военната хунта, водена от Пиночет. 69-годишният Неруда, който има рак на простатата, е в шок от преврата, преследването и убийствата на приятелите му. Той планирал да избяга в чужбина и да използва влиянието си, за да се бори срещу диктатурата.

Но в деня преди заминаването си, Пабло е откаран с линейка до болницата „Санта Мария“ в Сантяго, където го лекуват от рак и други болести. Според официалните документи Неруда почива на 23 септември от естествена смърт. Но след като в Чили беше възстановена демокрацията през 1990 г., се появиха подозрения, че поетът е убит от хунтата.

Обстоятелствата около кончината на Неруда са толкова противоречиви, че през 2013-а тялото му беше ексхумирано. Изследванията не показаха следи от отравяне, но семейството му и личният му шофьор не останаха удовлетворени от резултатите. През януари тази година съдията, който води делото, поиска допълнителни тестове за наличие на субстанции, които не са били търсени първия път.

През юни екип от учени в Мурсия обяви, че е открил три различни вида увреждания на тъканите, причинени от химикали. Два от тях могат да бъдат обяснени с напредналия стадий на рак на простата, но източникът на третия протеин – staphylococcus aureus bacterium, е неясен. Изследването все още не е приключило официално.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС