Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Официално за Класическата гимназия: Азбест няма

Да не намесват децата в спорове, призовават от Министерството на културата протестиращите родители и учители

"Сградата на гимназията е ремонтирана с европейски средства и задължение на принципала – министъра на културата, е да върне училището в собствения му обновен дом след приключването на ремонта", заявяват от Министерството на културата. - Официално за Класическата гимназия: Азбест няма

"Сградата на гимназията е ремонтирана с европейски средства и задължение на принципала – министъра на културата, е да върне училището в собствения му обновен дом след приключването на ремонта", заявяват от Министерството на културата.

В НГДЕК няма азбест. Това заявяват официално от Министерство на културата в съобщение до медиите, предизвикани от днешната пресконференция на родители и учители от Класическата гимназия.

„В обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ няма азбест и това бе доказано от три специализирани проверки на РЗИ“, казват от висшето арт ведомство.

„Сградата на гимназията на ул. „Баба” № 16 се намира на този адрес повече от двайсет години – припомнят от Министерството на културата. – Всички родители, учители и ученици знаят прекрасно този факт. Когато родителите са си записвали децата, те са ги записали именно на това място – в сградата на НГДЕК на ул. „Баба” 16 в „Модерно предградие“.

Сградата на гимназията е ремонтирана с европейски средства и задължение на принципала – министъра на културата, е да върне училището в собствения му обновен дом след приключването на ремонта. Това е направено и учебният процес от 4 март 2015 г. насам се реализира именно там.

С постановление на Министерския съвет Класическата гимназия, както и останалите 22 училища по изкуствата, се ползват и с много по-висока издръжка от държавата за един ученик, точно защото Министерството на културата държи на високото равнище на образованието тук. Така например докато в едно обикновено училище годишната държавна издръжка на едно дете е 1632 лева, то в Класическата гимназия тази сума е в размер на 2382 лева. Освен това от Софийския университет и от БАН са привлечени общо 5 преподаватели, които да обучават възпитаниците на Класическата гимназия.

Министерството на културата не е оказвало натиск нито на ръководството, нито на учители от Класическата гимназия. В тази връзка спекулации са изказаните на пресконференцията днес твърдения, че „Министерството оказвало неимоверен натиск”.“

От ведомството на Вежди Рашидов ще поискат от Регионалния инспекторат по образованието да провери учебния процес в Класическата гимназия, защото е постъпил сигнал от родители, че има проблем с провеждането на учебните занятия.

От Министерството на културата призовават родителите и учителите от НГДЕК – организатори на днешната пресконференция – да спазват законите и да не намесват децата в спорове.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg