Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Огънят на Генко Генков

Голяма ретроспекция на художника за 100-годишнината му в двойна изложба на Софийската градска галерия

Генко Генков. Снимка: Виктор Гилтяй - Огънят на Генко Генков

Генко Генков. Снимка: Виктор Гилтяй

Всеки ден ще бъде добавяна по една картина към изложбата в Софийската градска галерия, посветена на 100-годишнината на Генко Генков (1923 – 2006). Две изложби едновременно ще отбележат юбилея на един от най-самобитните, талантливи и продуктивни български художници – в залите на Градската галерия и във филиала – Галерия-музей „Дечко Узунов“. Ще бъдат открити на 13 юни и може да бъдат разгледани до 6 септември 2023 г.

Експозициите в различните пространства дават възможност за среща с разнообразни аспекти от неговото творчество. Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безброй в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога добре конструирани, друг път яростно експресивни, често меланхолични, сътворени както с разпознаваемата му огнена палитра, така и с деликатни цветови съчетания.

Пейзаж, 70-те години, маслени бои, платно, 89,5 х 120 см. Репродукция: Национална галерия

В залите на Софийска градска галерия ще бъдат представени над 100 творби на художника, създадени между 1949 и 2005 г. – картини с маслени бои върху платно и фазер, творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета.

В Галерия-музей „Дечко Узунов“ експозицията „Търсене на образа“ предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите му в областта на графиката – литография и офорт.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното му творчество. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ към Столичната община.

По повод юбилея ще бъде валидирана пощенска марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Пейзаж II, 1977 г., маслени бои, платно, 77 х 110 см. Репродукция: Софийска градска художествена галерия

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90