Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Строят Вала в пустинята на Саудитска Арабия

Аеротрополис, който ще бъде дълъг 120 км, висок 490 м и ще струва 1 трилион долара (видео)

Стопкадър от видео презентацията на проекта - Строят Вала в пустинята на Саудитска Арабия

Стопкадър от видео презентацията на проекта

Валът от „Игра на тронове“ скоро ще бъде пресъздаден в пустинята. Саудитска Арабия заапочва да строи футуристичен град – дълъг и висок небостъргач от огледално стъкло, съобщават световните агенции. „The Mirror Line“ (Огледалната линия) ще струва 1 трилион долара, ще бъде дълъг 120 км и ще бъде по-висок от Емпайър Стейт Билдинг.

Проектът е анонсиран от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с думите:

„Искам страната ни да сътвори нещо така емблематично и вечно като египетските пирамиди“.

„Огледалната линия“ ще се състои от две сгради, високи по 490 м, разположени успоредно една на друга на разстояние 200 м и ще минават през 170 км пустинни, крайбрежни и планински пейзажи. Намерението на принц бин Салман е футуристичният град да бъде завършен през 2030 г., макар инженерите да са по-скептични и да твърдят, че построяването му ще отнеме около 50 години.

Сградата е толкова дълга, че ще стои върху специални колове, за да се съобрази с повърхността на земята. Ще бъде снабдена с високоскоростна железопътна линия, която ще минава под нея и ще осигури достигане от единия до другия край на града за 20 минути. Под свода на сградите ще има и яхтено пристанище.

В пълния му вид, както е планиран, небостъргачът ще се простира от залива Акаба по цялото крайбрежие в пустинен „аеротрополис“, отбелязва „Уолстрийт Джърнъл“.

Градът ще се захранва изцяло от възобновяема енергия, ще задоволява сам всичките си енергийни нужди и ще има нулеви въглеродни емисии. Очаква се в него да живеят между 5 и 9 милиона жители. Хранителните им нужди ще бъдат осигурени чрез вертикално земеделие, интегрирано в стените на блестящите сгради. Всеки жител ще плаща абонаментна такса за три хранения на ден.

Под земята на 300 м дълбочина ще бъде построен и спортен стадион. В града няма да има автомобили.

Архитектите предвиждат всички жители на „Огледалния град“ да имат достъп до всички необходими съоръжения в рамките на петминутна разходка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах