Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Огромен скок за Лудия Майк, малка стъпка към твърдението, че Земята е плоска

Иска да докаже, че над две хилядолетия научни хипотези и изследвания - от Аристотел през Магелан до НАСА - всъщност са измама

В събота следобед 61-годишният Майк Хюз се вмъкна в малката си домашно направената ракета и се изстреля на 550 метра в небето. Снимка: Стопкадър - Огромен скок за Лудия Майк, малка стъпка към твърдението, че Земята е плоска

В събота следобед 61-годишният Майк Хюз се вмъкна в малката си домашно направената ракета и се изстреля на 550 метра в небето. Снимка: Стопкадър

В името на науката хора са рискували живота си, а понякога и са умирали – и са влизали в историята. Ето че има и хора, готови да рискуват живота си в името на ненауката. Те надали ще влязат в историята, но в новините – със сигурност.

След месеци на очакване, подготовка, многократни разочарования и обвинения в страхливост, „Лудия“ Майк Хюз дори не изчака обратното отброяване. В събота следобед в пустинята Мохаве 61-годишният шофьор на лимузина се натъпка в централното отделение на малката си домашно направената ракета, асистентът му затвори люка – и без допълнително предупреждение за застаналия наблизо телевизионен екип се изстреля на 550 метра нагоре в безоблачното синьо небе, съобщава npr.org.

И не умря.

Пътуването му продължи всичко на всичко по-малко от минута. После парашутите му го върнаха обратно (сравнително) безопасно, а след като се приземи, той отпразнува постижението си с натъртен гръб, в компанията на парамедици, които го поставиха на носилка. Докато зрителите надаваха одобрителни викове, Хюз бе прегледан за наранявания.

Стартът бележи втория успешен полет на Хюз, след като през 2014 г. той се изстреля на 300 метра над пустинята в Аризона – още една крачка в дългосрочния му план да излети в космоса с домашно направена ракета. Надява се, че от там най-сетне ще реши дали над две хилядолетия научни схващания, доказателства и изследвания – от Аристотел през Магелан до НАСА – всъщност са измама.

„Дали вярвам, че Земята е плоска като фризби? Да, вярвам, че е така – каза Хюз пред „Асошиейтед прес“. – Знам ли го със сигурност? Не. Ето защо отивам в космоса да проверя.“

Майк Хюз, по прякор „Лудия“, решава, че Земята е плоска преди няколко години, като резултат от няколкомесечни лични проучвания през свободното си време. И скоро след като обявява намерението си да докаже новите си убеждения, кампанията му по събиране на средства за строеж на „космическа ракета“ набира скорост.

Полетът първоначално бе планиран за ноември, но се появиха някои технически проблеми и разногласия с федералните власти, които наложиха отлагане за февруари. Но тогава ракетата изобщо не можа да се отлепи от земята.

Дали Хюз ще продължава (стъпка по стъпка) опитите си да излети в космоса, още не е ясно, но засега е твърде далеч от там. Няма рязка граница, след която земната атмосфера свършва и започва космосът, но през 2012 г. Феликс Баумгартнер скочи от балон от 39 км – а това е по-малко от половината разстояние до космоса (според дефиницията на НАСА), и медиите определиха постижението му като „Скок от ръба на космоса“.

https://youtu.be/0UAHORcbvvQ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС