Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Охлаждане към Джони Деп след появата на нови съдебни документи

След настояване на феновете, съдът позволи да се публикуват стотици доказателства, неизползвани в делото между бившите съпрузи

Джони Деп пред съда във Феърфакс, Вирджиния, дни преди да замине на турне във Великобритания, където го завари решението на делото, заведено от него. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Охлаждане към Джони Деп след появата на нови съдебни документи

Джони Деп пред съда във Феърфакс, Вирджиния, дни преди да замине на турне във Великобритания, където го завари решението на делото, заведено от него. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Знаменитости, сред които Джо Пери, Райли Киоу, Бела Хадид, Хали Бейли, Софи Търнър и други, са премахнали лайковете си под поста на Джони Деп в социалните мрежи, с който той отбеляза победата си над Амбър Хърд в съдебното дело за клевета. Промяната в мнението им вероятно е настъпила след разсекретяването на над 6 хил. страници с документи, внесени от двете страни като доказателства по съдебния процес. Голяма част от тях обаче остават извън залата, по настояване на адвокатите на някоя от засегнатите страни, или отхвърлени от съда като нерелевантни по случая.

Неизползваният доказателствен материал излезе наяве, след като фенове на Деп събраха достатъчно средства чрез краудфъндинг, за да платят съдебните такси и да получат право на достъп до тях. Така документите бяха публикувани в „Асошиейтед Прес“ и многократно разпространени в онлайн пространството. Вместо да уличат Амбър Хърд в още лъжи, приведените доказателства представят страна на Деп, която не беше обсъдена в съдебната зала – токсичното му поведение към бившата си съпруга, пише Арва Махдауи, колумнистка на „Гардиън“.

Вижте още: АМБЪР ХЪРД ЗАГУБИЛА $50 МЛН. ЗАРАДИ ОБВИНЕНИЯТА НА ДЕП В ЛЪЖА

Документите разкриват и част от подхода на двата адвокатски екипа при съдебната битка – страната на Деп например е държала името на Мерилин Менсън, приятел на актьора, да не се споменава във връзка с делото за клевета, от притеснения, че връзката между двамата може да очерни репутацията на Деп. Няколко жени твърдят, че Менсън ги е изнасилил и разказват, че певецът имал специално подготвена стая за мъчения.

Страната на Хърд пък настоявала „ирелевантните лични въпроси“ да останат извън съдебната зала, като според коментатори тук се има предвид обвинението на бившата приятелка на Хърд, че е била подложена на тормоз по време на връзката им. Според екипа на Хърд „господин Деп има намерение да представи доказателства като голи снимки на Амбър Хърд, минали романтични връзки на Амбър и сестра ѝ Уитни, краткия ангажимент на Амбър като екзотична танцьорка години преди да срещне Деп и намерението му да намекне със зла умисъл, че госпожица Хърд веднъж е била компаньонка“.

През 2014 г. личните профили на Амбър Хърд стават обект на хакерска атака и стотици голи снимки на актрисата изтекоха в социалните мрежи. Ако Деп бе получил разрешение да ги представи пред съда, това нямаше да е нищо повече от грозно отмъщение и ужасяващо напомняне, че всяка жена, която не води перфектен и целомъдрен живот, трябва да бъде определяна за развратница и съответно заслужава всяко ужасно нещо, което ѝ се случи, изтъква колумнистката на „Гардиън“.

Авторката отбелязва и твърденията на Хърд, че Деп страда от еректилна дисфункция, неспоменатите десетки съобщения между Деп и приятелите му, в които той споделя, че я е ритнал по време на един от частните им полети, особено груби шеги за убийството ѝ, опит да се обвърже Хърд със смъртта на нейна приятелка, загубила живота си при автомобилна катастрофа и много, много други.

Публикуваната нова информация едва ли ще промени общественото мнение, което твърдо застана зад Деп по време на процеса. Холивуд го направи едва след като актьорът спечели делото, но тези документи нямат силата да променят позитивните настроения, че Деп е герой и страдалец, смята Махдауи.

„Съмнявам се, че ще последва нещо друго, освен че още няколко знаменитости може да се дистанцират от Деп – пише тя. – Ако делото Деп/Хърд ни показа нещо, то това е, че за много хора мизогинията е по-привлекателна от фактите.

В началото на юни съдът във Феърфакс, Вирджиния, сложи край на краткото дело, заведено от Деп срещу бившата му съпруга във връзка с нейна статия във „Вашингтон поуст“, където разказва, че била жертва на домашен тормоз. След десетки часове изслушвания на свидетели и на самите бивши съпрузи, излъчвани всеки ден на живо онлайн и по телевизията, заседателите прецениха, че Деп наистина е бил оклеветен от Хърд и трябва да изплати малко над 10 млн. на актьора. Деп не си тръгна изцяло като победител – той ѝ дължи 2 млн. по нейно контраобвинение, че адвокатите му са определили част от обвиненията ѝ за изфабрикувани

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg