Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Около Еверест никне трева и разтревожи учените

Все още не е ясно какви ще са последствията - дали ще има затоплящ или охлаждащ ефект

Ледовете на Хималаите днес се топят два пъти по-бързо, отколкото в началото на века. Снимка: Карън Андерсън/Ексетърски университет - Около Еверест никне трева и разтревожи учените

Ледовете на Хималаите днес се топят два пъти по-бързо, отколкото в началото на века. Снимка: Карън Андерсън/Ексетърски университет

Треви и храсти никнат около връх Еверест в Хималаите, едно от местата в света, където температурите се покачват драстично вследствие на глобалното затопляне. Учените все още не са наясно как това ще повлияе на екосистемата – но според някои специалисти то може да доведе до повишаване на наводненията в Хиндукуш. Планинската верига се простира на 4,2 млн. кв. км, захранва десетте най-големи речни системи в Азия и снабдява 1,4 млрд. души с вода, отбелязва „Гардиън“.

Чрез сателитни данни учените се опитват да установят доколко са се разширили междинните зони с растителност. Експерти от Ексетърския университет във Великобритания сравняват сателитни кадри от НАСА от 1993-а и 2018 г. и измерват, че растителността покрива планината от 4150 до 6000 метра надморска височина. От началото на века насам топенето на хималайските ледници се е ускорило два пъти, а една четвърт от леда се е стопил в последните 40 години. Изследователите намират връзка между топенето на ледовете и увеличаването на растителността.

В синьо е показана растителността около връх Еверест през 1993-а, в червено – от 2017 г. Показана е само растителността над 4150 м надморска височина, без северния склон. Визуализация: Карън Андерсън/Ексетърски университет

„Има редица проучвания на топенето на ледовете в Хималайския регион, едно изследване например показа, че скоростта на топене се е увеличила двойно между 2000 и 2016 г. – казва доктор Карън Андерсън от Института по околна среда и устойчивост в Ексетърския университет. – Важно е да наблюдаваме топенето на ледовете в планинските системи, но още по-важно е, че екосистемите с растителност днес покриват много по-голяма площ от вечните ледове и снегове – а ние знаем много малко за тях и за това как влияят на водоснабдяването.

Все още не е доказано как точно растителността влияе на водоснабдяването. Изследвания в Арктика все пак са установили, че растенията имат „затоплящ ефект“ върху заобикалящата ги среда, тъй като поемат повече светлина и вдигат градусите на почвата.

Това може би е лоша новина за Хималаите. В тези зони между горите и снега се задържа сезонният сняг и ако е по-топло, тогава и снеговете ще се топят по-бързо и ще се повиши рискът от наводнения“, обяснява Андерсън.

Твърдението не е категорично доказано – в Тибет например, където е проведено подобно проучване, водата в растенията, която се изпарява през листата им, всъщност има „охлаждащ ефект“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС