Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Около Еверест никне трева и разтревожи учените

Все още не е ясно какви ще са последствията - дали ще има затоплящ или охлаждащ ефект

Ледовете на Хималаите днес се топят два пъти по-бързо, отколкото в началото на века. Снимка: Карън Андерсън/Ексетърски университет - Около Еверест никне трева и разтревожи учените

Ледовете на Хималаите днес се топят два пъти по-бързо, отколкото в началото на века. Снимка: Карън Андерсън/Ексетърски университет

Треви и храсти никнат около връх Еверест в Хималаите, едно от местата в света, където температурите се покачват драстично вследствие на глобалното затопляне. Учените все още не са наясно как това ще повлияе на екосистемата – но според някои специалисти то може да доведе до повишаване на наводненията в Хиндукуш. Планинската верига се простира на 4,2 млн. кв. км, захранва десетте най-големи речни системи в Азия и снабдява 1,4 млрд. души с вода, отбелязва „Гардиън“.

Чрез сателитни данни учените се опитват да установят доколко са се разширили междинните зони с растителност. Експерти от Ексетърския университет във Великобритания сравняват сателитни кадри от НАСА от 1993-а и 2018 г. и измерват, че растителността покрива планината от 4150 до 6000 метра надморска височина. От началото на века насам топенето на хималайските ледници се е ускорило два пъти, а една четвърт от леда се е стопил в последните 40 години. Изследователите намират връзка между топенето на ледовете и увеличаването на растителността.

В синьо е показана растителността около връх Еверест през 1993-а, в червено – от 2017 г. Показана е само растителността над 4150 м надморска височина, без северния склон. Визуализация: Карън Андерсън/Ексетърски университет

„Има редица проучвания на топенето на ледовете в Хималайския регион, едно изследване например показа, че скоростта на топене се е увеличила двойно между 2000 и 2016 г. – казва доктор Карън Андерсън от Института по околна среда и устойчивост в Ексетърския университет. – Важно е да наблюдаваме топенето на ледовете в планинските системи, но още по-важно е, че екосистемите с растителност днес покриват много по-голяма площ от вечните ледове и снегове – а ние знаем много малко за тях и за това как влияят на водоснабдяването.

Все още не е доказано как точно растителността влияе на водоснабдяването. Изследвания в Арктика все пак са установили, че растенията имат „затоплящ ефект“ върху заобикалящата ги среда, тъй като поемат повече светлина и вдигат градусите на почвата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Това може би е лоша новина за Хималаите. В тези зони между горите и снега се задържа сезонният сняг и ако е по-топло, тогава и снеговете ще се топят по-бързо и ще се повиши рискът от наводнения“, обяснява Андерсън.

Твърдението не е категорично доказано – в Тибет например, където е проведено подобно проучване, водата в растенията, която се изпарява през листата им, всъщност има „охлаждащ ефект“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3