Около Еверест никне трева и разтревожи учените

Все още не е ясно какви ще са последствията - дали ще има затоплящ или охлаждащ ефект

Ледовете на Хималаите днес се топят два пъти по-бързо, отколкото в началото на века. Снимка: Карън Андерсън/Ексетърски университет - Около Еверест никне трева и разтревожи учените

Ледовете на Хималаите днес се топят два пъти по-бързо, отколкото в началото на века. Снимка: Карън Андерсън/Ексетърски университет

Треви и храсти никнат около връх Еверест в Хималаите, едно от местата в света, където температурите се покачват драстично вследствие на глобалното затопляне. Учените все още не са наясно как това ще повлияе на екосистемата – но според някои специалисти то може да доведе до повишаване на наводненията в Хиндукуш. Планинската верига се простира на 4,2 млн. кв. км, захранва десетте най-големи речни системи в Азия и снабдява 1,4 млрд. души с вода, отбелязва „Гардиън“.

Чрез сателитни данни учените се опитват да установят доколко са се разширили междинните зони с растителност. Експерти от Ексетърския университет във Великобритания сравняват сателитни кадри от НАСА от 1993-а и 2018 г. и измерват, че растителността покрива планината от 4150 до 6000 метра надморска височина. От началото на века насам топенето на хималайските ледници се е ускорило два пъти, а една четвърт от леда се е стопил в последните 40 години. Изследователите намират връзка между топенето на ледовете и увеличаването на растителността.

В синьо е показана растителността около връх Еверест през 1993-а, в червено – от 2017 г. Показана е само растителността над 4150 м надморска височина, без северния склон. Визуализация: Карън Андерсън/Ексетърски университет

„Има редица проучвания на топенето на ледовете в Хималайския регион, едно изследване например показа, че скоростта на топене се е увеличила двойно между 2000 и 2016 г. – казва доктор Карън Андерсън от Института по околна среда и устойчивост в Ексетърския университет. – Важно е да наблюдаваме топенето на ледовете в планинските системи, но още по-важно е, че екосистемите с растителност днес покриват много по-голяма площ от вечните ледове и снегове – а ние знаем много малко за тях и за това как влияят на водоснабдяването.

Все още не е доказано как точно растителността влияе на водоснабдяването. Изследвания в Арктика все пак са установили, че растенията имат „затоплящ ефект“ върху заобикалящата ги среда, тъй като поемат повече светлина и вдигат градусите на почвата.

Америка за България

Това може би е лоша новина за Хималаите. В тези зони между горите и снега се задържа сезонният сняг и ако е по-топло, тогава и снеговете ще се топят по-бързо и ще се повиши рискът от наводнения“, обяснява Андерсън.

Твърдението не е категорично доказано – в Тибет например, където е проведено подобно проучване, водата в растенията, която се изпарява през листата им, всъщност има „охлаждащ ефект“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg