Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Окончателно: няма да имаме изложба тази година в Лувъра

Тепърва ще се преговаря за нова тема и нова зала, която да не е в ислямския отдел

По проектите за изложби в Лувъра се работи години наред, затова тази година България вероятно няма да влезе в плановете на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Окончателно: няма да имаме изложба тази година в Лувъра

По проектите за изложби в Лувъра се работи години наред, затова тази година България вероятно няма да влезе в плановете на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спира подготовката за изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в парижкия музей „Лувър“, съобщи Министерството на културата. Причината е в отказа на Светия синод да предостави църковни експонати, в позицията на БАН, но и в бурната негативна обществена реакция.

От Министерството на културата са изпратили в Париж предложение за нови теми за експозиция, както и молба за друга зала. Според спогодбата, подписана от Вежди Рашидов като министър и Лувъра, изложбата „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ трябваше да бъде представена в ислямския отдел.

Заради дългосрочната подготовка по проектите на музея, тази година България вероятно няма да влезе в плановете на Лувъра с нова изложба, обясниха пред „Площад Славейков“ от министерството.

Днес министър Боил Банов е провел среща с посланичката на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. Министърът е представил цялата информация по темата – от старта на преговорите с Лувъра от 2012 г. до решенията на Светия синод и БАН. На срещата са обсъждали и обществената реакция в социалните мрежи.

Америка за България

Френската посланичка е подчертала, че Лувърът дава на България изключителната възможност да покаже пред милиони посетители българското изкуство, но е проявила разбиране към така създалата се ситуация.

И българската, и френската страна са изразили надежда, че отношенията с музея „Лувър“ ще бъдат продължени и няма да бъде преустановена работата върху дългосрочни проекти за сътрудничество, допълват от Министерството на културата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах