Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Окончателно: няма да имаме изложба тази година в Лувъра

Тепърва ще се преговаря за нова тема и нова зала, която да не е в ислямския отдел

По проектите за изложби в Лувъра се работи години наред, затова тази година България вероятно няма да влезе в плановете на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Окончателно: няма да имаме изложба тази година в Лувъра

По проектите за изложби в Лувъра се работи години наред, затова тази година България вероятно няма да влезе в плановете на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спира подготовката за изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в парижкия музей „Лувър“, съобщи Министерството на културата. Причината е в отказа на Светия синод да предостави църковни експонати, в позицията на БАН, но и в бурната негативна обществена реакция.

От Министерството на културата са изпратили в Париж предложение за нови теми за експозиция, както и молба за друга зала. Според спогодбата, подписана от Вежди Рашидов като министър и Лувъра, изложбата „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ трябваше да бъде представена в ислямския отдел.

Заради дългосрочната подготовка по проектите на музея, тази година България вероятно няма да влезе в плановете на Лувъра с нова изложба, обясниха пред „Площад Славейков“ от министерството.

Днес министър Боил Банов е провел среща с посланичката на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. Министърът е представил цялата информация по темата – от старта на преговорите с Лувъра от 2012 г. до решенията на Светия синод и БАН. На срещата са обсъждали и обществената реакция в социалните мрежи.

Френската посланичка е подчертала, че Лувърът дава на България изключителната възможност да покаже пред милиони посетители българското изкуство, но е проявила разбиране към така създалата се ситуация.

И българската, и френската страна са изразили надежда, че отношенията с музея „Лувър“ ще бъдат продължени и няма да бъде преустановена работата върху дългосрочни проекти за сътрудничество, допълват от Министерството на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg