Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Окончателно: Провал за „Златният Орфей“

Фестивалът няма да се проведе, съобщиха организаторите от Фондация „Генко Генов“

В отворено писмо се казва, че въпреки положените усилия, до 25 август не са били намерени спонсори, които да осигурят средства за провеждането на фестивала.  - Окончателно: Провал за „Златният Орфей“

В отворено писмо се казва, че въпреки положените усилия, до 25 август не са били намерени спонсори, които да осигурят средства за провеждането на фестивала.

Международният музикален фестивал „Златният Орфей“ няма да се завърне за 50-ата си годишнина, както бе оповестено. Само пет дни преди датата, на която трябваше да бъде открит, организаторите от Фондация „Генко Генов“ съобщиха за краха на плановете си с открито писмо до медиите.

В текста се казва, че въпреки положените усилия, до 25 август не са били намерени спонсори, които да осигурят провеждането на фестивала. Заради това и от „Генко Генов“ се почувствали длъжни да обявят, че „Златният Орфей“ няма да се случи.

В писмото се напомня, че фондацията е продуцирала в качеството си на дългогодишен организатор на фестивала близо 200 нови български песни, а е осигурила и участието на редица световни звезди за първи път на българска сцена, сред които Бой Джордж, Алана Майлс, Демис Русос, Пол Роджърс, „Темптейшънс“, Филип Киркоров.

„Въпреки това тази година усилията за намиране на достатъчно спонсори не дадоха резултат“, посочват от фондацията, управлявана от Дариана Генова.

Още преди дни се оказа, че възраждането на „Златния Орфей“ е на път да се провали. От „Слънчев бряг“ АД обявиха, че са осигурили около 2000 нощувки, необходимата логистика и храна за участници и организатори на фестивала. Около 300 хиляди лева не са били налични, за да се проведе събитието.

Пред „Площад Славейков“ в събота Генова заяви, че имало опити за рекет от заинтересовани лица, които искали да финансират мероприятието, за да придобият контрола върху него.

„Проблемът е, че парите ги има, но са в частна сметка на някого, не знаем на кого – каза преди дни Геноваа. – Отказват да кажат от кого са, откриват сметка с основание „Международен фестивал Златният Орфей“ – това са най-тъмните сметки, разбирате ли. Не знам каква е тази тайна да не се казва откъде са парите, които са преведени преди два месеца. Това е изнудване. Искат да елиминират фондацията и да бъде в сметка, управлявана от тях, защото те държат парите. Никога не съм работила в такива криминални, нелегални отношения.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg