Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Окото на Иглика Трифонова

Режисьорката като куратор на изложбата „Портрет на приятел“ в Софийска градска галерия

По часовниковата стрелка: Магда Абазова, „Портрет“; Едмонд Демирджиян, „Портрет на Кирил“; Лика Янко, „Портрет на момиче“; Петко Клисуров, „Профил на мъж“; Дечко Мандов, „Портрет на дете“. Снимки: Софийска градска галерия - Окото на Иглика Трифонова

По часовниковата стрелка: Магда Абазова, „Портрет“; Едмонд Демирджиян, „Портрет на Кирил“; Лика Янко, „Портрет на момиче“; Петко Клисуров, „Профил на мъж“; Дечко Мандов, „Портрет на дете“. Снимки: Софийска градска галерия

Една от най-интересните инициативи на Софийската градска художествена галерия е проектът „Другото око“. Неговата цел е да открие нов поглед и подход в представянето на произведенията от фонда на галерията, който да осигури на публиката различно изживяване с вече добре познати творби. За куратори се канят интелектуалци – „непрофесионалисти“ в този вид творческа работа.

„Портрет на приятел“, с куратор филмовата режисьорка Иглика Трифонова, е петата изложба от проекта „Другото око“, започнал през 2010 г. Трифонова е кинорежисьор и сценарист, автор на 10 документални филма, най-популярният между които е „Разкази за убийства“. Дебютът ѝ в игралното кино е с „Писмо до Америка“ (2000 г., копродукция с Холандия, Германия, Унгария). Филмите ѝ са участвали на десетки фестивали и са носители на множество национални и международни награди.

В центъра на „Портрет на приятел“ на Иглика Трифонова е отделната личност, нейният образ и един, в крайна сметка (раз)личен поглед към многократно коментирана тема – портретът. Включени са над 100 произведения на живописта, скулптурата и фотографията, създадени от последните години на XIX в. до първите на XXI в. Сред авторите им знакови имена в българското изкуство като Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Иван Лазаров, Иван Ненов, Васка Емануилова, Генко Генков, Лика Янко, Атанас Пацев, Светлин Русев, Павел Койчев…

Различното от всички други предишни професионални и непрофесионални кураторски решения е, че Иглика Трифонова включва в изложбата творби, които за първи път напускат музейните хранилища, а някои представят своите автори в съвсем различна светлина и предлагат необичайни пресечни точки между образи, стилове и периоди.

„Избирах портретите по тяхното въздействие, по силата на присъствието им. Толкова пъти и с операторите, с които съм работила, и с актьорите, и с публиката съм говорила за това присъствие. В него има нещо неподдаващо се на описание, нещо толкова енигматично и толкова привлекателно…“, пише Трифонова в каталога към изложбата.

Откриването на „Портрети на приятели“ в Софийска градска галерия е на 16 април от 18 ч. Изложбата може да бъде разгледана до 2 юни 2019 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg