Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Оксфорд показва първата карта на Средната земя на Толкин

Богата изложба с ръкописи и рисунки на Професора в Бодлианската библиотека към университета

Бодлианската библиотека в Оксфордския университет притежава най-голямата колекция от ръкописи и рисунки на Дж. Р. Р. Толкин. - Оксфорд показва първата карта на Средната земя на Толкин

Бодлианската библиотека в Оксфордския университет притежава най-голямата колекция от ръкописи и рисунки на Дж. Р. Р. Толкин.

Непоказвани досега акварели, ръкописите на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, хералдика на главните герои в епоса „Берен и Лутиен“ и снимки на Джон Толкин представя Бодлианската библиотека към Оксфордския университет, съобщава Би Би Си.

Изложбата, посветена на живота и наследството на Толкин, което той оставя както в литературата и поезията, така и в изобразителното изкуство, е със заглавие „Толкин: Създателят на Средната земя“ и ще остане в оксфордската библиотека от 1 юни до 28 октомври.

Втората карта на Средната земя, създадена от Толкин за Силмарилион – непоказвана досега. Снимка: „Толкин тръст“

Част от непоказваните досега произведения е рисунката „Вятър в тревата“ със заглавие на куеня – висш елфически език с широк речников запас, изцяло погълнал живота на Толкин. Могат да се видят още и обложките на книгите, дело на Професора, илюстрации към приказките, писани за децата му, както и скицник с две малки рисунки, датирани от 1914-а. Озаглавени „Тук“ и „Там“, те са смятани от изследователите на английския писател за първите му стъпки в рисуването.

„Ярките абстрактни рисунки „Тук“ и „Там“ ни показват Толкин като млад студент в Оксфорд, който търси своя артистичен глас. Те са индикатор, че той започва да рисува не само неща, които вижда наоколо, но и онова, което е във въображението му“, казва Катрин Макилвейн, куратор на експозицията.

Гербът на Лутиен, елфическата дева в епоса „Берен и Лутиен“. Снимка: „Толкин тръст“

Том Шипи, ученик на Толкин и също професор, изтъква наличието на „значителен брой“ картини и илюстрации в експозицията.

„Има книга за тях, наречена „Картини на Дж. Р. Р. Толкин“, и те са дали основата на корицата на „Хобит“. Но видях каталога на Бодлианската изложба и той е доста амбициозен и впечатляващ. Библиотеката очевидно има много материали, които никога досега не са били показвани, както ръкописи, така и рисунки“, допълва Шипи.

Изложените архиви са събрани от няколко източника: от архива на Толкин в Бодлианската библиотека (най-голямата Толкинова колекция от ръкописи и рисунки), от колекцията на писателя в университета в Милуоки и от частни колекции.

Обичаният от малки и големи Професор умира през 1973-а. От тогава обаче продължават да излизат негови книги под редакцията на сина му, според Кристофър Толкин най-вероятно ще остане по нещо и за внуците на Професора, тъй като голяма част от идеите си писателят не успява да намери време да реализира приживе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах