Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Окупационните власти махнаха паметника „Жертвите на Гладомора” в Мариупол

Бил „символ на дезинформация на държавно ниво”

Част от материалите на монумента ще бъдат използвани в строителството. Снимка: Уикипедия - Окупационните власти махнаха паметника „Жертвите на Гладомора” в Мариупол

Част от материалите на монумента ще бъдат използвани в строителството. Снимка: Уикипедия

Окупационните власти в Мариупол демонтираха мемориала „Жертвите на Гладомора“ в центъра на града, съобщава РИА „Новости“. Паметникът е поставен преди 18 години и е открит от тогавашния президент на Украйна Леонид Кучма, за да почете загиналите от глад украински граждани, вследствие на сталинския геноцид. Сваленият паметник е изобразявал обгърнати с лента житни класове и парчета бодлива тел върху гранитен постамент.

Временната окупационна власт на Мариупол е заявила, че част от материалите на монумента ще бъдат използвани в строителството. Евгения Кротова, представителка на централния щаб на обществената организация „Млада република“, създадена след окупацията, е заявила на събитието по случай свалянето на паметника, че властите не воюват с паметници, а премахват символ на дезинформация, провеждана на държавно ниво.

„Преподавайки история на Украйна, ни налагаха идеята за геноцид и гладомор, каквито не е имало“, заявила тя.

Официалната руска версия за трагичното събитие от 1932 – 1933 г. е, че в СССР е имало тежка за реколтата година, а властите са направили всичко, за да облекчат положението на пострадалите.

В действителност така нареченият „украински Холокост“ е организиран специално, за да намали популацията в Украинската ССР. През 1932 г. властите увеличават квотите за доставки на храна от Украйна с 44%. Заедно с това приемат закон, който наказва със смърт всяко „отнемане на държавна собственост“, включително и на зърно. Специална комисия, ръководена от Вячеслав Молотов, е изпратена в Украйна, за да изземе цялата реколта, не само от пшеница и царевица, но и от картофи, цвекло и други продукти.

Жертвите на Гладомора са между 2,5 и 3,5 млн. украинци.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg