Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Окупация на легендарен театър в Германия

Не превръщайте радикалния „Фолксбюне“ в комерсиална сцена, зоват протестиращи

Радикалният „Фолксбюне“ е окупиран от петък – неясно докога. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Окупация на легендарен театър в Германия

Радикалният „Фолксбюне“ е окупиран от петък – неясно докога. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният берлински театър „Фолксбюне“ бе окупиран от група протестиращи срещу нов директор, за когото има притеснения, че ще превърне прочутата радикална сцена в по-комерсиална дестинация, предава „Франс прес“.

Протестът е започнал в петък, но продължава цял уикенд след безплодни преговори между активистите, градските власти и новия артистичен директор Крис Деркон, бивш ръководител на лондонския „Тейт Модърн“.

„Преговорите приключиха без резултати – обявиха на страницата на „Фолксбюне“ във Фейсбук. – Предстои да стане ясно дали репетициите ще бъдат възобновени в понеделник.“

Протестиращите, обединени като колектив под името „От прах до блясък“, планират да окупират сградата в източен Берлин в продължение на три месеца, като през това време изнасят представления с вход свободен.

Те са провели първото си събрание в събота вечер. Вече отправят призиви към любителите на театъра да ги подкрепят и да донесат провизии като тоалетна хартия, принтери, храни и напитки. Апелът им се е оказал толкова успешен, че полицията е отказала да допуска повече поддръжници след запълването на капацитета на сградата от 500 души.

Артистите във „Фолксбюне“ бяха много критични към новия директор, който замени прочутия Франк Касторф, ръководил авангардния театър почти четвърт век преди това.

Възстановен след Втората световна война в импозантен сталинистки стил, „Фолксбюне“ днес се гордее с острите си коментари на политическото и капиталистическо лицемерие. Директорът Касторф превърна театъра в една от водещите културни дестинации в Европа със своите смели, противоречиви и често дълги продукции.

Деркон, от другата страна, чиято номинация предизвика спорове още при обявяването през 2015 г., е първият ръководител в историята на института, който не е артист.

Критиците му смятат, че управлението му ще доведе до промяна на линията – към по-малко провокативни и по-комерсиални продукции в солидно субсидирания от държавата „Фолксбюне“. Те се опасяват още дали роденият в Белгия Деркон може да запази радикалната чувствителност и осъзнаване на бурната берлинска история, вплетена в самата тъкан на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg