Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Оланд и Валери – история за страст, гняв и изневери

Мемоарите на бившата партньорка на френския президент излизат и на български

Валери Трирвалер с Франсоа Оланд в изборната нощ през 2012 г., когато той е избран за президент. - Оланд и Валери – история за страст, гняв и изневери

Валери Трирвалер с Франсоа Оланд в изборната нощ през 2012 г., когато той е избран за президент.

На български език излизат мемоарите на бившата партньорка на действащия френски президент Франсоа Оланд. Валери Трирвайлер и Оланд се събират със скандал и се разделят още по-драматично през януари 2014 г. след близо 9-годишна връзка. Днес книгата на Трирвалер „Благодаря за преживяното“ разказва за безумната им любов, изневярата, гнева и страданието – и вече предизвика остри полемики във Франция, продавайки над 400 хиляди екземпляра само за няколко месеца от излизането си (при това след като е отпечатана тайно в Германия).

Валери Трирвалер се запознава с Франсоа Оланд преди повече от 20 години. Тогава тя е политически репортер в популярното френско списание „Пари мач“ и е натоварена с новините от Социалистическата партия, към която се числи Оланд. Тя го придружава на всички големи политически форуми като журналист, но се сближават с всяка изминала година.

През 2007 г. обявяват официално връзката си – въпреки че и двамата са обвързани. Оланд изоставя дългогодишната си партньорка Сеголен Роаял, от която има четири вече пораснали деца. Валери пък се разделя с втория си съпруг Денис Трирвалер, баща на тримата ѝ синове. През 2012 г. Франсоа Оланд е избран за президент на републиката, а Валери се оказва Първа дама, но с неясен статус. И освен това – една от ненавижданите жени във Франция.

PrintЯнуари 2014г. Светското списание „Клоузър“ разкри с детайлни снимки любовната афера на държавния глава със седемнадесет години по-младата актриса Жюли Гайе. Скандалът достига невиждани размери и слага край на връзката меду Оланд и Валери. Тя напуска Елисейския дворец и прави опит за самоубийство.

Две седмици по-късно Оланд обявява официално края на връзката им. Днес в книгата си Трирвалер разказва: „Президентът събра връзката ни в осемнадесет ледени думи, които сам продиктува на агенция „Франс прес“. Тези страници са отговор на изявлението му. Последната реплика от земетръса, който разруши живота ми. Точката на нашата история“.

„Тази книга е писмо в бутилка, затворила миналото ми. Правила съм грешки, понякога съм се заблуждавала, може и да съм наранила някого, но не разигравам комедия и винаги съм била искрена. Всичко, написано в тази книга, е истина. Много страдах от лъжи, за да лъжа на свой ред“, признава авторката.

„Благодаря за преживяното“ е отпечатана тайно в Германия и става хит във Франция с повече от 400 хиляди продадени екземпляра няколко месеца след издаването си – задминавайки дори световния бестселър (макар и със спорни качества) „Петдесет нюанса сиво“. Част от големите книжарски вериги отказват да я продават с довода, че не искат да помагат на Трирвалер публично да развява мръсното си бельо.

Тя обаче го прави – а книгата излиза няколко месеца преди местните избори във Франция, на които Оланд и Социалистическата му партия бяха съкрушени и останаха трети. През 2017 г. предстоят ключовите президентски избори, а според социолозите към момента Оланд би бил чак пети по резултат – сред крайнодясната Марин льо Пен, Манюел Валс, Никола Саркози и Ален Жупе.

Книгата „Благодаря на преживяното“ на български език се издава от „Хермес“, а цената ѝ е 14,95 лева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90