Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фламенко, джаз и хота в София

Фестивал на испанската музика през октомври

Ариадна Кастеянос бе наречена от „Венити Феър“ един от най-добрите млади джаз музиканти на своето поколение. - Фламенко, джаз и хота в София

Ариадна Кастеянос бе наречена от „Венити Феър“ един от най-добрите млади джаз музиканти на своето поколение.

Бунтарски прочит на традиционната испанска музика ще слушаме на фестивала ¡Olé! наесен. За общо три концерта пристигат в София три звезди на новата испанска и латиноамериканска сцена – Ариадна Кастеянос, Росио Маркес и Кармен Парис. Събитията са на 6, 13 и 15 октомври в Независим театър София (бившия  Модерен театър).

Ариадна Кастеянос и диджей Ed is Dead пристигат с пиано, флjаменко и електронен саунд на 6 октомври. „Един от най-добрите млади джаз музиканти на своето поколение“, както бе наречена Кастеянос от „Венити Феър“, е открита и представена на голямата сцена от една важна фигура в испанската култура – продуцента и музикант Хавиер Лимон. Нейният албум Flamenco in Black&White печели награда „Грами Латино” през 2013 г.

Росио Маркес превръща традиционното фламенко в модерна класика на 13 октомври. Маркес издава последния си албум El Niño през септември 2014 г., амбициозен проект трибют към фламенко легендата Пепе Марчена. Енциклопедичните познания на певицата за огромното разнообразие от фламенко стилове, нейната силна страст към учене и усвояване на други жанрове и безкрайната енергия, с която търси нови пътища за развитие, я правят един от най-свежите артисти на испанката и световната сцена.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фестивалът закрива на 15 октомври Кармен Парес, която пристига в София с трио кубински музиканти. Парис е колоритна арагонска певица, която става световно известна през 2002 г. със своя албум Pa’ mi genio, в който дава нов прочит на арагонската фолклорна музика с космополитен и съвременен подход. В следващите си албуми Кармен Парис продължава да експериментира с арагонската хота, съчетавайки я с хабанера, ранчера, чотис, ча-ча и испански и бразилски фолклорни ритми. През 2013 г. излиза нейният четвърти албум Ejazz con Jota, в който за първи път хотата звучи заедно с джаз оркестър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах