Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Олга Токарчук пристига в София през юни

Ще бъде почетен гост на литературен фестивал от нов тип

Гостуването на Олга Токарчук ще бъде фокусирано върху задълбоченото представяне на автора чрез поредица от разговори с различни тематични акценти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Олга Токарчук пристига в София през юни

Гостуването на Олга Токарчук ще бъде фокусирано върху задълбоченото представяне на автора чрез поредица от разговори с различни тематични акценти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук идва в България със съдействието на Георги Господинов, съобщиха от фондация „Прочети София”. Писателката ще бъде почетен гост на най-новата литературна поредица от събития, организирана от фондацията и наречена „Литературни срещи”.

„Литературните срещи” не е обикновен фестивал, а напълно нов и мащабен формат, който ще се развива през цялата година, разказват от „Прочети София”. Всяко издание ще включва участието на български и чуждестранни поети и писатели. Авторът, който ще гостува през лятото, ще бъде почетен гост на програмата. През 2022 г. по покана на Фондация „Прочети София“ и само в рамките на „Литературните срещи”, в България ще пристигне носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. – полската писателка Олга Токарчук. Нейната среща с българската публика ще бъде на 10 и 11 юни.

Гостуването на Олга Токарчук през юни ще бъде фокусирано върху задълбоченото представяне на автора чрез поредица от разговори с различни тематични акценти и с различни модератори. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в идейния и творчески свят на автора. Кулминацията на тази серия ще е разговорът ѝ с писателя Георги Господинов.

Театралният режисьор Марий Росен ще създаде специален пърформанс по нейни текстове. Гостуването на Токарчук ще бъде и основен акцент в програмата на Полския институт в София за 2022 г.

Начинът, по който Фондация „Прочети София“ ще представи литературата на живо, е много различен от познатото досега. Избраният подход е по-скоро от типа пърформанс, отколкото обичайните литературни събития.  Това ще бъде валидно за всички детайли от програмата на „Литературните срещи”, но особено силно ще личи в първия Литературен бал, който ще се проведе на 11 юни. Той ще е лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата и в които публиката ще е активен участник. Разбира се, както подобава на истински бал, ще има музика и танци.

Срещата с Олга Токарчук и Литературния бал ще се проведат в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Основните събития от „Литературните срещи” ще включват 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември.

Те ще покажат разнообразни ракурси и подходи към литературата. Затова и събитията на живо в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго.

На 7, 8 и 9 април в Гьоте-институт София, например, литературните представяния на чуждестранни и български писатели ще бъдат под формата на интензивни 40-минутни презентации, определяни и режисирани от самите автори. Освен писатели, поети и драматурзи, ще бъдат канени и журналисти, учени, режисьори, художници и мислители.

Заключителният етап на „Литературните срещи” ще бъде през ноември, когато ще бъде представен преглед на изминалата година с най-важните събития в областта на литературата. Ще се откроят автори, тенденции, фокуси на знакови международни форуми. Ще се дискутира най-интересното, показано през 2022 г. на различни фестивали, панаири на книгите, а също и онлайн формати, подкасти, медии. В събитието ще участват програмни директори на фестивали, редактори в издателства, преводачи, литературни критици и изследователи от България и чужбина.

Първият сезон на „Литературните срещи” ще завърши с обявяването на почетния гост през 2023 г.

Литературни срещи София 2022 се осъществяват с подкрепата на Столична програма „Култура“, Полски институт в София, Гьоте-институт в София и Фондация „Next page“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах