Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Олигарси наддават за шедьоври на тайна изложба в кв. Бояна

Предлагат им платно на Ярослав Вешин за 239 000 лв.!

"Конски пазар" на Ярослав Вешин, създадена през 1899 г., е била предложена на частната изложба за 239 000 лв. - Олигарси наддават за шедьоври на тайна изложба в кв. Бояна

"Конски пазар" на Ярослав Вешин, създадена през 1899 г., е била предложена на частната изложба за 239 000 лв.

Тайна изложба за отбран кръг от олигарси е била организирана преди дни в столичния квартал „Бояна“. Частната експозиция е била наредена в дома на един от големите арт търговци у нас – Емил Чушев („Ракурси“). Сбирката е имала още двама домакини, колеги на Чушев – Владимир Илиев („Сезони“) и Павел Тодоров („Виктория“).

„Площад Славейков“ разполага с покана за първото по рода си събитие, което е било на ул. „Прохлада“ в полите на Витоша. Датата за среща с колекционерите е била 28 май, денят – сряда, между 16 и 18 ч. Дали обаче скъпите гости са присъствали заедно на сбирката, за да се надцакват с цените, или са пристигали по различно време, за да се пазарят насаме – не става ясно.

Няма информация и коя от предложените 31 творби е била продадена, както и на каква цена. На поканата не са посочени нито размерите на картините, нито техниката, нито с какъв материал са рисувани. Отпечатани са единствено заглавията на предлаганите картини и главозамайващи цифри срещу тях. Всяка една от цените, разбира се, е била подлежена на коментар.

За да заинтересуват колекционерите, тримата търговци са събрали редки шедьоври на стари майстори. Най-внушителен е броят на картините на Ярослав Вешин – 5! Чушев, Илиев и Тодоров са ги събирали от различни собственици, защото някои от платната са се появявали и по други поводи, предлагани са били и с други цени. На Вешин принадлежи най-скъпата картина в частната изложба – „Конски пазар“, рисувана 1899 г. Търговците са я предложили за 239 000 лв.! Други две платна на Вешин – „Бой с топки“ и „Ловец“, са имали еднаква цена – 143 000 лв. „Ловна сцена“ е предложена за 79 000 лв., а „В лагера“ – 35 000 лв.

На тайната изложба е била показана и една творба на Никола Петров, каквито се появят изключително рядко на родния пазар за изобразително изкуство. Пейзажът на живописеца е бил предложен за 98 000 лв.

В дома на ул. „Прохлада“ се били представени две много скъпи творби на Жорж Папазов – „Лодки“, за 105 000 лв., и „Композиция в зелено“ за 49 000 лв.

Имало е и три творби на Никола Танев, чиито цени не са били така внушителни, колкото предполага името му – „Двор“ за 9500 лв.,  „Берлин“ за 9500 лв. и „Долината на Струма“ за 7800 лв.

Ето някои от останалите творби на тайната изложба:

Златю Бояджиев – „Композиция“ – 34 000 лв.

Джон Попов – „Арийка“ – 35 000 лв.

Давид Перец – „Сватове“ – 34 000 лв.

Димитър Казаков-Нерон – „Композиция“ – 23 600 лв.

Сирак Скитник – „Цветя“ – 21 500 лв.

Иван Димитров – „Портрет“ – 18 000 лв.

Елиезер Алшех – „Сан Салвадор“ – 15 000 лв.

Пред гостите са били наредени и по-малки и на ниски цени творби на Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Константин Щъркелов, Йозеф Обербауер, Александър Божинов, Петър Морозов, Генко Генков.

Фактът, че се организира подобна скрита изложба, означава, че на родния пазар на изобразително изкуство има подем. По предложените имена не можем да съдим, че това са най-търсените автори сред родните колекционери. Просто такива са били намерени в момента. Любопитно е и друго – на колекционерите са били предложени твърде високи цени на платната на Ярослав Вешин, според запознати в момента на световните арт пазари цените на творбите му падат.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg