Оливър Стоун: В Холивуд не можеш да направиш филм без COVID-съветник

Режисьорът с интервю пред „Ню Йорк Таймс“ - за Холивуд, Путин, новите си разкрития за убийството на Кенеди и предстоящия си мемоар

Америка не се държи честно с Путин от много време, твърди Оливър Стоун пред „Ню Йорк Таймс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Оливър Стоун: В Холивуд не можеш да направиш филм без COVID-съветник

Америка не се държи честно с Путин от много време, твърди Оливър Стоун пред „Ню Йорк Таймс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският режисьор Оливър Стоун разкритикува съвременната филмова индустрия за сложната организация на работа в условията на коронакризата и за ограниченията, наложени от стремежа на индустрията към политическа коректност. В интервю пред списанието на „Ню Йорк Таймс“ по повод предстоящия си мемоар „Chasing the Light“ (Преследване на светлината) той говори за проблемите в Холивуд, за Владимир Путин и новата си документална поредица за Джон Кенеди.

„Всичко е станало твърде крехко, твърде чувствително. В Холивуд сега не можеш да направиш филм без COVID-съветник. Не можеш да направиш филм без „съветник за чувствителност“. Нелепо е“, коментира Стоун.

Режисьорът смята, че Холивуд мени правилата си според различни влияния, затова не планира да снима нов игрален филм:

„Академията променя мнението си на всеки пет, десет, два месеца в съответствие с това, с което се опитва да бъде в крак. Това е политическа коректност, свят, от който искам да избягам. Никога не съм виждал [Холивуд] толкова луд. Това е като чаено парти от „Алиса в страната на чудесата“.

Фантастико

Оливър Стоун отбелязва, че бъдещите продукции ще се оскъпят заради противоепидемичните мерки срещу коронавируса, от необходимостта от удължаване на снимачния процес заради тях и изискванията за социалната дистанция между актьорите.

Често определян като спорна личност заради политическите си позиции, Стоун е автор на документалните ленти „Comandante“ за Фидел Кастро и поредицата „The Putin Interviews“ (Интервюта с Путин), за които се среща лично с президента на Русия.

„Не съм апологет – казва Стоун за Путин пред „Ню Йорк Таймс“. – Винаги съм изпробвал различни неща и затова той ме харесва до такава степен. Не ме мислеше за наивен. Той беше много търпелив човек. Чете. Подготвя се. Не е като толкова многото наши глупави политици и затова се задържа [във властта] 20 години. Но американската преса го демонизира.“

Стоун твърди, че Путин не иска дестабилизацията на САЩ:

„Той би искал да съществува баланс на силите. (…) Трудно е да говориш, когато Америка не иска да говори. Тя не се държи честно с него от много време“.

Режисьорът твърди, че не вярва в обвиненията срещу Русия за намеса в президентските избори през 2016 г. в САЩ:

„Не мисля, че Русия има желанието или парите, които да похарчи за „дестабилизация“ на изборния процес. И как изобщо можем да сравняваме това с нещата, които ние сме правили в други държави?“.

В предстоящата си мемоарна книга „Chasing the Light“ Стоун разказва за живота си през 70-те и 80-те, включително и за преживяванията си Виетнамската война:

„Ако мога да направя нещо добро на този свят, то би било да предам част от това послание на по-младите хора, така че те да разпознаят накъде отиваме с продължителната милитаризация“. 

Книгата ще излезе на 21 юли тази година. Смятал да я напише като роман, а жанрът ѝ според него е „пикарескова литература“ – „донякъде като от Такъри“, твърди авторът.

Междувременно Стоун е завършил снимките на новите си документални серии, посветени на убийството на Кенеди. В поредицата режисьорът се опитва да представи доказателства, които да опровергаят официалната версия за смъртта на 35-ия президент на САЩ.

„Получихме повече подробности отвсякога, показващи, че в задната част на главата на Кенеди има огромна рана, което ясно говори за изстрел отпред. Също така е ясно, че аутопсията от болницата е напълно фалшива“.

Режисьорът твърди, че не се страхува да представи филма:

„Ще излезе. Дори и да е в Ютюб. Или в Трансилвания“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах