Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оливър Стоун в Русия: Искам да снимам филм за Путин

Ще го интервюирам, за да покажа гледната точка, която американците отказват да видят

Оливър Стоун пристигна в Русия, за да се срещне с Едуард Сноудън. Режисьорът снима филм за Едуард Сноудън, изнесъл тайни за националната сигурност на САЩ. - Оливър Стоун в Русия: Искам да снимам филм за Путин

Оливър Стоун пристигна в Русия, за да се срещне с Едуард Сноудън. Режисьорът снима филм за Едуард Сноудън, изнесъл тайни за националната сигурност на САЩ.

Оливър Стоун пристигна в Москва, за да уточни сценария на новия си филм за бившия сътрудник на американските спец служби Едуард Сноудън, който от миналата година живее в Русия. Холивудският режисьор, носител на три награди Оскар, даде интервю за РИА Новости, в което говори както за настоящия си проект, така и за желанието си да заснеме документална лента за Владимир Путин.

– Знаем, че сте дошли в Москва със сценария на новата си лента за Едуард Сноудън. Той готов ли е вече?

– Да, работим над него. Надяваме се, да започнем снимките в началото на 2015-а, защото се занимаваме със сценария вече цяла година и се радваме, че нещата се получават. Филмът се базира на две книги – едната е на журналист от в. „Гардиън“, а другата е романът на адвоката Анатолий Кучерена „Времето на октопода“. Взели сме под внимание и други източници като например вестникарски статии.

– Определили ли сте вече актьора в главната роля?

– Да, главната роля във филма се изпълнява от Джоузеф Гордън-Левит, много добър и талантлив актьор.

– Неочакван избор. Не го виждам в ролята на Сноудън…

– Да, но точно това е, което правят всички актьори – превъплъщават се. Освен това той се харесва на младите момичета.

– Вече срещали ли се си със Сноудън, за да обсъдите сценария?

– Да, срещали сме се.

– Известен сте като режисьор, който снима филми по наболели политически проблеми. Ваши герои са били президентите Ричард Никсън, Джон Кенеди, Джордж Буш-младши. Не сте ли мислили да направите филм за президента на Русия Владимир Путин?

– Не, не смятаме да правим художествен филм за Путин, но аз бих му взел интервю, за да покажа гледната точка, която американците отказват да видят. Бих направил за него документален филм.

– Като стана въпрос за другата гледна точка, в Русия току що излезе книгата ви „Неразказаната история на САЩ“, в която предлагате да погледнем на американската история от друг ъгъл. Защо е нужно това?

– Всяка страна прикрива лошите си моменти, много е трудно за държавата да бъде самокритична. Всеки обича себе си. Сега САЩ съсредоточава най-голямата военна мощ и младите хора, които се учат по американските учебници, след време ще контролират по-голямата част от световната финансова и военна мощ. Не казвам, че тази история, която сега изучават младите, е лъжлива. Но тя е нарязана на парченца и не дава цялостна картина. Заедно с Питър Кузник (бел. ред. – американски историк) искахме да направим историята по-разбираема, да следва определен модел. Помислихме си, че младежта пренебрегва историята на САЩ, защото е скучна, и решихме да направим от нея трилър, а младите харесват трилъри. И написахме тази книга…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС