Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оливър Стоун за САЩ: Огромна мощ с детинско поведение

Режисьорът смята, че Америка не прави история, а комикс

"Станахме държава от времето на Студената война през 50-те с незряло групово мислене в духа на Буш и Рейгън ", твърди Оливър Стоун. - Оливър Стоун за САЩ: Огромна мощ с детинско поведение

"Станахме държава от времето на Студената война през 50-те с незряло групово мислене в духа на Буш и Рейгън ", твърди Оливър Стоун.

Оливър Стоун отбеляза със съжаление на своята страница във Фейсбук, че алтернативните мнения по украинския въпрос и събитията в Близкия Изток не се представят в американските медии. Режисьорът, носител на три Оскара, заяви, че в САЩ властва „шаблонното мислене”.

„Вече наистина станахме държава от времето на Студената война през 50-те години с незряло групово мислене в духа на Буш и Рейгън – „ние сме против лошите момчета”. Не можем да различим комикса от историческата книга”, написа Стоун, който скоро ще издаде книгата „Неразказаната история на САЩ”, базирана на едноименния му мини-сериал от 2012 г.

„Огромната военна мощ в съчетание с детинско мислене ни правят наистина опасни”, допълни 68-годишният режисьор.

Преди десетина дни Стоун даде голямо интервю за „Российская газета”. Американецът разказа, че повече от година роботи върху филм за Едуард Сноудън, както и върху още един проект. Той обаче отрече плъзналите в Русия слухове, че има намерение да снима лента за неонацизма в Украйна.

Попитан дали смята Сноудън за герой или предател, Оливърс Стоун отвърна: „Не мога да говоря много за постъпката му, тъй като в този случай аз съм драматург, а не журналист. Драматичният образ се отличава от политическия. Затова, когато например снимах филма за Джордж Буш-Младши, в известна степен се опитах да направя така, че да го разбера, макар и да не го харесвам. В това се състои моята работа на драматург – да направя така, че вие да разберете Сноудън. Не заемам позиция, не казвам, че Сноудън е добър или лош. Представям факти и давам възможност на хората сами да си направят извода. Около Сноудън има много политическо говорене, но моят филм не е за това”.

Оливър Стоун все още работи върху сценария. Снимките трябва да започнат в началото на 2015-а, а филмът да бъде завършен до края на годината.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg