POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Омир, Кафка, Кавабата в памет на загинал млад актьор

Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ събира в Стара Загора артисти от престижни европейски училища

Стара Загора приема бъдещите театрални звезди на Европа в началото на октомври. - Омир, Кафка, Кавабата в памет на загинал млад актьор

Стара Загора приема бъдещите театрални звезди на Европа в началото на октомври.

Млади артисти от шест държави се събират в началото на октомври в Стара Загора за театрален фестивал в памет на трагично загиналия миналата година актьор Данаил Чирпански. Студентски спектакли ще се играят в Драматичен театър „Гео Милев“ от 1 до 7-и следващия месец, при вход свободен, а конкурсната програма ще бъде оценявана от Кама Гинкас, Деян Дуковски и Майя Праматарова.

Откриването на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще бъде на 1 октомври от 18 часа с представлението „Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен Марков. Негов възпитаник бе и Чирпански, отишъл си при автомобилна катастрофа през април 2016-а.

„Безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновяват създаването на този фестивал, който има за цел да насърчава млади артисти“, пишат организаторите.

Във фестивала участват общо седем академии. От българска страна това е НАТФИЗ (в конкурсната програма с „Илиада“), с класа на доц. Пенко Господинов.

Русия гостува с Руския институт за театрално изкуство („Метаморфози. Гогол и Кафка“) и първото филмово училище в света – Руския държавен университет за кинематография (със „Старовремски помешчици“).

Кралското централно училище за сценична реч и драма от Англия, едно от водещите в света, ще представи мюзикъла „Копла”.

В Стара Загора пристигат и представители на Кралската драматична академия в Мадрид. Нейни студенти ще представят „Индианската кралица” – семиопера от Хенри Пърсел.

Грузинските актьори от Театрален и филмов университет „Шота Руставели” ще разкажат няколко „Истории в дланта на ръката” от японския нобелист Ясунари Кавабата.

Част от фестивала ще е и Театралната школа към Националния гръцки театър, с постановка на „Агамемнон” – част от Есхиловата „Орестия”.

Пълна програма на фестивала и повече информация за спектаклите можете да видите тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg